Hopp til hovedinnholdet

Bitt av katt

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. For et par dager siden beit katten min meg i fingeren syykt hardt (hadde mat på fingeren så tror hun prøvde å spise det elns) og så begynte jeg å blø osv, men er egentlig ikke store hål, er bare 1 utrolig lite og 1 litt større på toppen. Og det gjør syyyyyyyyykt vondt, Det er ikke konstant vondt, men kommer jeg borti det gjør det vondt, og ofte gjør det vondt konstant i enten tuppen av fingeren, eller hele fingeren. og har hørt masse om infeksjon osv, men når det ikke er så veldig stort sår er det noe jeg skal gjør liksom (annet enn å rense) siden er sykt vondt og kan det ikke vær jeg må ta sånn stivkrampesprøyte (?) eller at jeg jar fått en infeksjon.. eller er det ikke vits å gå til legen for det liksom? er bare at det er så veldig vondt. hehe takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Kattebitt kan gi infeksjoner.Nå er det vanskelig for meg å si noe ekstrakt uten å ha sett såret. Men dersom dette er relativt overfladiske (ikke dype) sår, og du ikke ser noen tegn til infeksjon, kan du se det an.

Tegn på betennelse/infeksjon er at det blir rødt, varmt, hovent og vondt. Feber eller at man generelt blir dårlig i kroppen, er også et infeksjonstegn.

Infeksjon kommer i så fall helst etter 1-2 dager (men kan lengre tid). Så du bør følge med fremover. Har du veldig vondt, og det ikke gir seg, eller er du i tvil, bør du kontakte legen din. Evt legevakt (nasjonalt nummer 116117). Ved betennelse må du kontakte lege.

Ellers bør du rense såret med rent vann (du kan evt kjøpe rent vann eller saltvannsløsing reseptfritt på apotek).

Hvis det er mer enn 5 år siden du sist fikk stivkrampe-vaksine, bør du kontakte legen din for å få frisket opp denne.

Hvis du har fulgt det nasjonale/vanlige vaksinasjonsprogrammet i Norge, skulle du ha tatt sist stivkrampesprøyte i 10.kl (15 år).

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår