Hopp til hovedinnholdet

Eg mistet i 2016-2017 over 20 kg. Eg var 105 og er no 85. Eg havnet i en deprisjonsfase når eg kom på 85 kg. Ene brystet mitt bli mindre enn det andre. Selfølgelug høgre side. Eg var redd eg hadde kreft i venstre. Siden eg var 15 har eg slete med ryggskade pga brysto, eg hadde utslett mellom og under brysto og etter ett år med kortisonsalve så fekk eg pigment feil. Eg har og har alltid hatt appelsinhud og strekkmerker på brysto. Men så leste eg brystkreft symptomene og eg ble ganske redd.eg har kjent etter kul men har ingen.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Eg mistet i 2016-2017 over 20 kg. Eg var 105 og er no 85. Eg havnet i en deprisjonsfase når eg kom på 85 kg. Ene brystet mitt bli mindre enn det andre. Selfølgelug høgre side. Eg var redd eg hadde kreft i venstre. Siden eg var 15 har eg slete med ryggskade pga brysto, eg hadde utslett mellom og under brysto og etter ett år med kortisonsalve så fekk eg pigment feil. Eg har og har alltid hatt appelsinhud og strekkmerker på brysto. Men så leste eg brystkreft symptomene og eg ble ganske redd.eg har kjent etter kul men har ingen. Eg har leitet på nettet ang det med vektreduksjon og bryst og finner ingenting. Er det normalt at det ene brystet blir mindre ved vekt reduksjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Du skriver ikke noe om årsaken til din vektreduksjon. Er det selvvalgt med endring av kosthold og øket aktivitet, eller har kiloene bare blitt borte? Er det siste årsaken til din vektreduksjon må du kontakte fastlegen din. Det er viktig å finne årsaken til så stort vekttap. Har du klart det med å endre livsstil og mat GRATULERER.
Med en så stor forandring i kroppen er det naturlig at psyken og endres. Du må bli kjent med en ny kropp. Er du fremdeles deprimert kan du kontakte helsestasjon for ungdom de har helsesøster, jordmor, lege og ofte en psykiatrisk sykepleier du kan snakke med. 
Utsletter du har under brystene er et problem med store bryster. Huden trenger luft og å holde seg tørr for å unngå plagene du beskriver. Du kan legge kompresser under brystene som du skifter ofte og gå uten Bh når du har mulighet til det.
 En personlig trener forteller at fett fra brystene forsvinner fort hos enkelte  når en  reduserer vekten. Når fettcellene blir reduser ser en musklene i brystet. Ulik bryststørrelse er ikke uvanlig. Årsakene kan være mange. Trener du mye, bruker den ene siden av kroppen mer kan du merke forskjell på størrelsen. Bakgrunn er mer muskelmasse på den siden du bruker mest. Dette blir mer synlig når fettcellene blir borte.
Er noe usikker på om jeg forstår deg rett. men har du ryggskade med bakgrunn i bryststørrelsen? Ryggen kan bli belastet feil med store bryster. Det er  og en sak fastlegen din kan hjelpe deg med. Det kan hjelpe ¨å trene opp rygg og magemuskler for å styrke muskulaturen.
Bruker du mye tid på å bekymre deg for brystkreft skal du snakke med fastlegen og få hjelp til å undersøke brystene dine på en riktig måte eventuelt videre undersøkelse. 
Håper jeg har klart å gi deg noen svar på dine spørsmål.
Jeg har lagt med tre artikler du kan se på og se om det er nyttig for deg.
 
Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse