Hopp til hovedinnholdet

Eg har veldig lyst til å gå ned i vekt så eg lurte på om dåke vett ka produkt eg kan bruka?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er ei jenta på 14 år som er overvektig. Eg har veldig lyst til å gå ned i vekt så eg lurte på om dåke vett ka produkt eg kan bruka? Og som er lov for 14 årige å kjøpe? Helst pulver eller shake.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du skriver at du ønsker å gå ned i vekt, men du sier ikke noe om vekten eller høyden din. Det kan være lurt å ta en prat med helsesøster på skolen din om dette, og sjekk hvordan vekten din ligger an. Kanskje er det ike så ille som du tror?
Hun kan nok veilede deg og gi informasjon om hva som er normalt og trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå ned i vekt uten at det går utover din helse.

Skal du gå ned i vekt så handler det alltid om å spise regelmessig, nok mat og sunt, og å være mer aktiv. Det handler om å endre på vaner og planlegge kostholdet og aktivitetsnivået. For deg som er i puberteten og fortsatt utvikler deg, er det viktig at kroppen får det den trenger av næringsstoffer og energi.
Når du snakker med helsesøster kan du få hjelp til å se på det kostholdet du har pr i dag, og gjøre endringer slik at du får et sunt og variert kosthold. 

Legg en plan, se på kosthodlet ditt, vær aktiv regelmessig, kutt ut unødvendig søtsaker og godterispising, drikk vann som tørstedrikk, vær bevisst på hva du putter i deg.
Piller og pulver er ingen løsning, og er heller ikke noe ung på din alder skal benytte. Et riktig kosthold vil hjelpe deg å gå ned i vekt og gode vaner er det som fungerer.

I artiklene nedenfor får du gode råd. I tillegg håper jeg at du snakker med helsesøster slik at du kan få hjelp til å lage en plan for hvordan du kan gjøre dette på en sunn måte.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Hvordan få kontroll over vekten?

Badevekt, ung.no

Å få kontroll over vekten handler ikke bare om å gå ned noen kilo på en måned, det handler også om å bli værende på den nye vekten. Se her hvordan du kan klare det.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene