Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vondt i magen, kan det være farlig og kan det være noemed eggstokkene?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har vondt på venstre side av magen, liksom der i det området hvor eggstokkene er. (Det er bare på høyre side). Det har på gått en liten stund, er litt usikker på hvor lenge. Kan dette være tegn på en sykdom? Eventuelt bør man oppsøke en lege? Er litt bekymret siden det har være sånn en liten stund. Smertene er ikke kronisk, men dem kommer og går. Noen ganger er det veldig vondt andre ganger er det bare nok til at jeg merker det. Trudde først at det bare kunne værre noe med mensen.. Men begynner å bli usikker siden det kommer smerte selv om jeg verken har mensen eller eggløsning. Og hvis jeg først har menssmerter så gjør det så utrolig vondt på venstre side. Klarer nesten ikke å puste noen ganger. Det oppstod noe lignende når jeg var 11. Smerter på venstre side. Der eggstokkene er. Bør man oppsøke lege?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å si hva dette kan være. Magen vår har mange organer som ikke akkurat ligger pent delt opp i forskjellige rom. De ligger rundt og om hverandre. Det betyr at det er vanskelig å vite hvor smertene kommer fra. Nedre del av magen har livmor, eggstokker og blære men også masse tarm. For mange kan smertene fra tarm bli tatt for å være smerter fra eggstokker.

For å finne litt mer ut hvor disse smertene kommer fra og om det er noe du kan gjøre, så må du snakke med en lege. Legen vil kjenne litt på magen din. Hvis legen tror det kan ha noe med eggstokker å gjøre så vil legen kanskje undersøke deg, eller sende deg videre til en gynekolog som kan se på ultralyd for å vurdere eggstokkene dine.

De fleste kvinner opplever smerter i nedre del av magen som kan føles som stikkene eller som kommer plutselig og forsvinner nesten med en gang. Noen har smerter ved mens eller eggløsning. For de aller fleste er det ikke noe sykdom man finner ved undersøkelse og det er ikke noe farlig. For å vite hva det kan være for deg så må du ta kontakt med legen din slik at legen kan stille deg flere spørsmål.  

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse