Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gjøre noe med sprukket tunge?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er ei jente på 14. I de 3-4 siste årene har jeg fått sprukket tunge, det er litt sånn ekkelt. Det er bare masse sånn sprekker i tunga, det svir litt av og til når jeg spiser sure ting, men den lille smerten er ikke til noe spessielt plage, men utseende. Er det noe slags "lim" eller noe som man kan få kjøpt på apoteket får å få den litt finere?

Jeg har også bart, eller mørke dun over leppen. Det er så utrolig slitsom, at man må tenke på den hele tiden, det er så flaut ! Jeg vet at det går ann å kjøpe noe slags bleking, men jeg ønsker ikke det, men fjerne den helt!
Jeg har hørt at det går ann å bruke laser!
-Hvor mye koster det?
-Hvor mange bahandlinger må man ha?
-Kommer hårene igjen etter behandlinger, eller blir de borte, å kommer aldri igjen etter antall behandlinger?

Å fregner har jeg å, er det en krem man kan bruke når man soler seg, får å unngå fregner?

Jeg har også en hemoroide! Hatt den i 3 år ca. Jeg vil fjerne den ! Hørt om en krem som man kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Hva heter den? Noe som anbefales, vil ikke til lege..
Håper jeg kan få noen gode svar : )
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
1. Angående sprekkene i tungen din, så synes jeg at du burde la fastlegen din ta en titt på dette. Dette kan skyldes noe som kalles Glossitis simplex. Glossitis simplex er svie, kløe, forandret smak og illelukt fra munnen uten at det finnes noen sykdom som årsak. Men som sagt, så synes jeg at legen skal se på tungen din og se om det kan være en årsak til problemet ditt. Jeg har ikke hørt om det går ann å kjøpe lim eller lignende for å reparere dette.
2. Den beste måten å fjerne uønsket, mørkt ansiktshår på, er nok laser. Jeg kan desverre ikke gi deg noe nøyaktig pris på dette, da prisene kan variere. Hvor mange behandlinger du vil trenge avhenger av hvor mye hår du har. Hårene bli mest sansynlig bli helt borte. Du kan ta kontakt med en hudklinikk eller få en timehos en hudlege via henvisning fra fastlegen din. Du vil da få den informasjonen du søker.
3. Det finnes ingen god måte å fjerne fregner hvis du har mange og over større hudområder, men en og annen her og der er det mulig å fjerne akkurat som man kan fjerne føflekker. (ref. doktoronline.no)Men det finnes mye flott make-up som kan dekke til fregnene dine om du ønsker det. Husk at fregner faktisk er veldig sjarmerende og lite å sjemmes over.
4.Hemorider er en helt ufarlig og vanlig plage.Rundt endetarmsåpningen kan noen ganger en liten åre ha blitt utsatt for stort press og "pose" seg litt ut. Det kan være litt ubehagelig, eller man kjenner ikke så mye til det. Hvis det er ubehagelig, kan man smøre på en krem til det bruket, for eksempel Alkos anal som er uten resept. Oftest går det over av seg selv etter en tid, men kan også komme tilbake. Noen ganger kan dette komme etter at man har hatt hard avføring, eller trent mye.
Ønsker deg en god jul.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om reklame?

Hvilken idé fikk James Vicary i 1957?