Hopp til hovedinnholdet

Hva er kroppspress?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hva er Kroppspress? håper på svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no.

Jeg forstår at du lurer på hva ordet kroppspress betyr og spørsmålet ditt er veldig viktig. For det finnes nok ikke et enkelt og entydig svar, men jeg kan forsøke å si noe.

Kroppspress er kanskje de tanker og følelser en kan skape seg når en lar seg påvirke av andre rundt seg, sammenligner seg med andre, eller lese om andre i media el.l.  Når dette skaper tanker om at en ikke ser bra nok ut, er unormal eller har feil og mangler, kan en føle seg utsatt for kroppspress.

En kan føle seg mislykket og og dette kan føre til at en får dårlig selvfølelse og selvtillit. Hvor mye en kjenner på kroppspresset, avhenger av hva en tenker om seg selv og sin egen kropp. Det viktigste er at en forsøker å unngå å sammenligne seg med andre og heller fokuserer på å være stolt over egen kropp

Jeg anbefaler deg å ta opp dette viktige temaet med kontaktlæreren din på skolen, slik at dere alle i klassen din kan diskutere hva kroppspress er og hvordan dere sammen kan arbeide for å motvirke de negative konsekvensen av all denne fokusering på kropp og utseende.

Ta også en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få gode råd og støtte om at både du og dine venner er gode nok som dere er.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse