Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om p-piller, lever verdier og betakaroten. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har tatt en del blodprøver og funnet ut at jeg har forhøyede leververdier på grunn av p-pillene jeg går på. Jeg har tenkt å starte på betakaroten og hørt at dette ikke er så bra for leveren, er dette sant? Tror dere jeg kan begynne på betakaroten, eller kan dette forverre min situasjon med leveren? Hilsen jente 18 år

 

Svar
Hei


 Det er viktig at p-piller gir en økt risiko for forhøyning av leververdier. P-piller kan altså påvirke leveren, og hvis du har fått påvist dette (forhøyede leverprøver), bør du være ekstra forsiktig med leveren din. 

Betakaroten er ikke godkjent legemiddel eller Kosttilskudd. Det betyr at betakaroten ikke har vært testet og kontrollert/utprøvd slik som andre legemidler. Dermed kan man ikke vite sikkert om bivirkningene eller faren ved dette. Men mange studier har antydet økt kreftrisiko og økt fare for hjerte- og karsykdommer ved betakarotenbruk.  Dessuten er det slik, at når midler ikke er offisielle legemidler, er det mindre kontroll med dosene. Man kan derfor ikke vite helt sikkert hvilken dose man får i seg. Dette gjør det ekstra farlig. 

Jeg vil derfor fraråde deg å bruke betakaroten. De fleste medisiner/kosttilskudd går gjennom lever, og blir "fordøyd" der. Dette kan bli for mye for din lever, som allerede er litt påvirket av p-pillene.  Du bør altså ikke ta betakaroten.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse