Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil trene og ha en sunn livsstil. Noen tips?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 som sliter med å spise sunt og regelmessig. Det er noen dager hvor jeg klarer å spise bare når jeg føler jeg er sulten men så på ettermiddagen (17+ ish tiden) da begynne rjeg vare å stappe i meg masse usunt som chips, sjokolade eller bare masse, masse mat. Da blir magen min veeeldig oppblåst og det går ikke vekk med mindre jeg spiser "sunt" i noen dager. Nå er det snart sommer og jeg vil se bra ut i bikini men jeg har ikke selvkontrol når jeg spiser. Jeg spiser nesten alltid fordi jeg kjeder meg eller fordi det jeg spiser smaker godt. Hvirdan kan jeg klare å slutte å spise når jeg faktisk er mett? Jeg drikker masse vann i tilleg og jeg er ikke overvektig men jeg har fått mer og mer fett på kroppen rundt magen og hoftene på bare 1/2 år. Så vil trene vekk fettet og prøve å ha en sunn livsstil. Noen tips? Og noen ganger gar jeg ikke mulighet til å spsie regelmessig pga skoletimer ol. Tips til hjemmetrening som kan lette på fett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kostholdet ditt må prioriteres. Det er ingen tvil om det. Du må med andre ord planlegge kostholdet ditt, og du bør ha faste måltider - i stedet for å spise når du er sulten. På den måten vil du unngå å overspise, og du vil balansere blodsukkeret slik at energinivået holdes på topp og evnen til å trene og holde deg i form optimaliseres. 


Akkurat nå er det følelsene og spesielt sultfølelsen som bestemmer hva, hvor mye og når du skal spise. Det fungerer svært dårlig, som du har erfart.

Så i stedet for bare å "ta seg sammen" og "bruke fornuften", så skal du ha et fast måltidsmønster der du skal spise etter faste klokkeslett. Skoledagen har som regel et fast mønster, så det skal være helt uproblematisk å spise til faste tider der. Du står antagelig opp til noenlunde faste tider i ukedagene, og da får du spist frokost til fast tid. I helgene blir det kanskje litt annerledes måltidsmønster/andre spisetider, men spisetidene skal likevel være fastlagt på forhånd, slik at du også har et mønster å forholde deg til i helgene. Lar du derimot tilfeldighetene styre måltidene, så vil du mest sannsynlig spise på impuls og da har du betydelig mindre styring på hva du spiser.

Når du spiser til faste tider, så er det også enklere å planlegge treningene. Det er en fordel å trene et par timer etter siste måltid, hvis det ikke er for stort. Da trener du ikke på tom mage, og vil være i stand til å prestere. Samtidig blir ikke treningen for tidlig etter sist måltid, slik at du er mett når du skal trene.

Vann er bra som tørstedrikk! Til brødmåltidene kan du gjerne ta et glass juice eller skummet/lett melk. For øvrig skal du basere kostholdet på grovt brød, kornblandinger/frokostblandinger uten tilsatt sukker, havregrøt, frukt og grønnsaker, magre meieriprodukter, magert pålegg og fornuftige middager som ikke inneholder mye fett. En tallerken er alltid nok til middag, og du bør fylle minst halve tallerkenen med grønnsaker. Resten fordeler du mellom kjøtt/fjørfe/fisk og ris/pasta/poteter.

Spis stor frokost/lunsj og mindre til middag/kvelds, hvis du planlegger å trene på ettermiddag/kveld.

Når du spiser fordi du kjeder deg, kan det være lurt å ta et glass vann, si til deg selv at du skal spise om litt (hvis du spise jevnlige måltider og mellommåltider så er det aldri veldig lenge til neste måltid). Å gå en tur eller bare reise seg opp og gå litt kan hjelpe på suget.

Men det at du har lagt litt på deg kan også være fordi du er i puberteten og kroppen utvikler seg. Og det er helt normalt! 

For å ha en riktig vekt for sin kropp er det viktig å være regelmessig fysisk aktiv samtidig som du har et sunt og variert kosthold. Forsøk å finne en aktivitet som du kan trives med, for eksempel skogsturer, svømming eller enkle styrkeøvelser (jeg legger ved noen artikler om dette). Hverdagsaktivitet er vel så viktig som organisert trening. Velg trappen i stedet for rulletrapp eller heis, sykle til jobb/ skole eller gå mer. Om du tar buss kan du for eksempel hoppe av på et tidligere busstopp og gå derfra. Hverdagsaktiviteten bidrar til å øke forbrenningen.

Jeg legger også med artikler om trening, bl.a. styrketrening du kan gjøre hjemme.

Lykke til! 

Vennlig hilsen fysioterapeut og ernæringsrådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse