Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 14 år og går i 9 klasse. Jeg er 173 cm høy og jeg veier 43 kilo

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 14 år og går i 9 klasse. Jeg er 173 cm høy og jeg veier 43 kilo. Jeg trener svømming og volleyball 5 ganger i uka, jeg spiser 2 måltider om dagen, er jeg overvektig? jeg gikk ned 10 kilo ifjor sommer :) Jeg føler liksom at jeg er ganske stor i forhold til min alder, er 43 kilo mye? Jeg er jente og jeg har ikke fått mensen enda (alle vennene mine har det) Er det fordi jeg er for overvektig? Jeg trenger litt veileding. Jeg syntes jeg er dårlig på å passe på vekten min, jeg har gått opp 2 kilo, jeg er redd for å bli altfor overvektig! Jeg har også begynt å fryse ganske mye! Jeg vet ikke hvorfor, men har det noen sammenheng med å være overvektig ( Det var en gutt som sa jeg var for stor, det gjorde meg veldig usikker) Vennene mine sier jeg er perfekt! Men jeg ser jo IKKE perfekt ut! Jeg blir feitere for vær dag! Jeg hater dette! Jeg er lei av å være for stor! Håper på svar så fort som mulig! SVAR FORT!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du er langt ifra feit. Jeg har regnet ut din kroppsmasseindex i forhold til kjønn, alder, høyde og vekt, og det tallet jeg få indikerer alvorlig undervekt.

Du skriver at du spiser 2 ganger om dagen. Det er altfor lite. I tillegg trener du 5 ganger i uken. For å holde kroppen sunn og frisk, må du spise 4-5 ganger om dagen med sunn og variert kost. 

Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Når man får mensen, er bestemt av gener fra mor og far. Noen får den når de er 9 år, andre når de er 16. At du ikke har fått mensen kan være normalt, men det kan også komme av at du er for tynn. Man må ha en viss mengde fett for å kunne få mensen.

At du fryser, er fordi du er for tynn. Man fryser ikke uten grunn når man er overvektig. Underhudsfettet fungerer som isolasjon for kroppen. Andre ting som skjer med kroppen når man er undervektig er at hud, hår og negler blir dårlige. I tillegg blir man slapp, uopplagt, og man kan føle seg deprimert... 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det. Det beste er å godta at man er som man er, og heller fokusere vekk fra det man er misfornøyd med og heller se på det man trives med hos seg selv.

Jeg synes du skal ta opp dette med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre for å få en normal vekt og et bedre forhold til din egen kropp. De fleste helsesøstre følger ikke skolens ferie, så det kan godt tenkes du kan få tak i din helsesøster nå selv om det er sommerferie.

Jeg synes uansett at det er viktig at du kommer i kontakt med helsesøster eller lege så fort som mulig for at du ikke skal bli syk :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

- Jeg er usikker på om vekten min er normal?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Jeg føler jeg har en kropp som ser helt annerledes ut enn alle andres, og lurer på om jeg egentlig er normal?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader