Hopp til hovedinnholdet

Hvor høy blir jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det finnes noen greier som kan finne ut ca hvor høy man blir. Jeg er 13 år og er 162 cm høy, jeg fikk mensen for et år siden og jeg lurer på hvor høy jeg blir. Jeh g var en av de høyeste før, men nå begynner folk å ta meg igjen og jeg begynner å føøle meg lav. Jeg føler meg tjukk. Jeg er 13 år, veier 52 kg og er 162 høy. Er jeg overvektig? Hva kqn jeg gjøre for å bøi tynnere. Jeg trener 3 ganger i uka gym+turn og ridning/stalldrift 1 dag. Jeg er kraftig bygd meg brede skuldre kan vekten ha noe med det å gjøre? Hva er under/over vektig i den alderen og høyden jeg er nå? Hilsen meg. 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du er 162 cm høy og veier 52 kilo. Du fikk mensen for et års tid siden. Du er ei normalvektig jente og bør ikke slanke deg.

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Det avhenger av kroppsbygning, muskulatur osv. 

Om man er undervektig eller overvektig, eller normalvektig, som deg, kommer an på så mye mer, som for eksempel om man er kraftig bygget.

Det som er klart er at du ikke bør begynne å slanke deg. Det kan for deg være helseskadelig. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost og vær i aktivitet flere dager i uken.

Det du kan gjøre er å gå innom helsesøster på skolen din og høre med henne/han hvordan du ligger an i vekt i forhold til din lengde. Så kan du få se hva som er gjennomsnittvekt på din alder og høre med henne hva du bør passe på og hva du evt. bør gjøre for å ta best mulig vare på deg selv og kroppen din i årene som kommer når du går gjennom puberteten.

Det er en metode for å regne ut sånn ca hvor høy man kommer til å bli. Helsesøster kan hjelpe deg med dette hvis du synes det er vanskelig. 

1. Legg sammen mors høyde i cm + fars høyde i cm

2. Trekk fra 13 cm

3. Del (divider) tallet på to

Dette er ikke sikkert, men det er en sannsynlighet. Snakk gjerne mer med helsesøster om dette. 

Håper dette var til hjelp for deg. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse