Hopp til hovedinnholdet

 Engstelig etter hvite klumper i avføringen. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg var på do isted å bæsjet. Når jeg kikket ned så var d veldig små hvite klumper i bæsjen.. Er det bare sånn avføringen er eller er d noe annet.. får helt klaus av å tenke på at det er mark eller noe..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Avføringen er sammensatt av ting vi har spist. Noen ganger kan man se tydelige matrester i avføringen, f eks mais og andre grønnsaker.  Skulle man ha fått i seg fremmedlegemer som f eks papirbiter, terninger eller små biter, kan man se det også (ofte hos små barn).


Det er vanskelig for meg å si sikkert hva du så kommer uten å ha sett dette selv. Dersom det var hvite, faste "klumper", kan det ha vært matrester, eller rester fra slimhinnene. Men dersom du så tydelig hvite små "streker" som gjerne beveget seg, kan dette ha vært Barnemark. 

Barnemarker "bor" like innenfor endetarmsåpningen. De kommer ut til natten og legger egg rundt anus. Derfor kan man av og til se dem om morgenen. 

Du kan ta en tape bit på anus/endetarmsåpningen, og se om det fester seg noen marker. Eller se med speil om morgenen. Du kan også gå til lege og få dette undersøkt. Jeg limer inn mer informasjon om Barnemark og hvordan du skal se etter det, her.

 

 Hvis en har barnemaek, må hele familien ta behandlingen (tabletter), samtidig. Det er stor sannsynlighet for at flere i familen er smittet. Så hvis kun du tar behandling, vil de andre kunne smitte deg igjen. En må også vaske håndklær og sengetøy på spesielle måter, så hvis du oppdager barnemaek, bør du si det til foreldrene dine. Husk at slik mark er veldig vanlig å ha, så det er ikke noe å være flau over.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse