Hopp til hovedinnholdet

Opptatt av vekt og er redd for å veie for mye

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 13 år(2004), og er ca 167cm høy. Jeg veier veldig mye forskjellig, en dag veier jeg 45 kilo en annen dag 50 kilo liksom. Det er veldig skummelt og vanskelig. Jeg er veldig opptatt av vekta mi og er redd for å veie mye. Jeg spiser også bare et måltid om dagen. Men jeg er veldig redd for at jeg har spiseforstyrrelser? Men jeg har synlige ribbein på magen uten å ta inn magen, er det noen grunn til bekymring???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du tar kontakt når du er bekymret for deg selv. Spiseforstyrrelse handler om å ha et vanskelig forhold til mat og kroppen sin. Det går an å ha spiseforstyrrelsen selv om man har en normal vekt.

Det er ingen grunn til bekymring for at du har for høy vekt. 45 kg er lav vekt når man er 167 cm høy. 50 kg er heller ikke høy vekt. Du kan gå flere kilo opp i vekt uten å li overvektig. Et måltid til dagen er for lite. Du bør spise 4-5 måltider til dagen for at kroppen din skal være fornøyd og ha det bra.

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok dette normalt for deg.

Noen er svært tynne og har alltid vært det uten at det er noe galt, mens andre har en mer kraftig benbygning og mer muskler uten at man er overvektig. Noen har ønsker om å være tynnere og forsøker slankekurer. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse. Se også vedlagte artikler om kropp, vekt og spiseforstyrrelser.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er usikker på om vekten min er normal?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Jeg føler jeg har en kropp som ser helt annerledes ut enn alle andres, og lurer på om jeg egentlig er normal?

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser