Hopp til hovedinnholdet

Jeg mister hår og er 16 år. Hva kan jeg gjøre for å stoppe prosessen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med at jeg mister en del hår, spesielt ved hårfestene, og begynner å få viker allerede nå. Jeg lurte på om det er noe jeg kan gjøre for å stoppe dette og få håret til å gro igjen, eller iallfall stoppe håravfallet. Mye av selvbildet mitt ligger nettopp i håret og da har jeg ikke så veldig lyst til å miste det allerede i en alder av 16-17 år. Håper dere kan komme med et svar som kan hjelpe meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Det her er ikke greit. Det er mange årsaker til at man begynner å miste håret i ung alder. I noen familier er det normalt å bli tidlig skallet. Se på pappa og resten av mennene i din familie. Det kan og være sykdom som ligger bak tidlig håravfall. Maten du spiser påvirker hårveksten. Et sunt og variert kosthold er gunstig ikke bare for kroppen, men og håret. 
Har du latt håret gro og det har blitt lengere kan det se ut som om en mister mer hår enn tidligere. Det er normalt å miste 150 hår hver dag. Har du lengere hår ser det mye ut. Håret i dag sier noe om din helse for 3 måneder siden. Tenk tilbake og se om du var syk eller det skjedde ting du ikke hadde kontroll på. Her er 5 tingsom kan gi hårtap.
1. Feber: Høy feber, over 39 grader.2. Jernmangel.3. Alvorlige infeksjoner.4. Blodfortynnende medisiner (antikoagulantia).5. Psykisk stress og depresjon – ved for eksempel en skilsmisse.
Det som kan skje, er at mange hårsekker går inn i en hviletilstand, slik at man får et kraftig, merkbart hårtap. Denne typen diffust håravfall kalles telogent håravfall og kommer tre–seks måneder etter at man for eksempel har vært syk eller stresset.
Prognosene er heldigvis gode. Håret kommer vanligvis tilbake etter tre–seks måneder, 
Det finnes ingen vidunder medisin som gir deg håret tilbake i følge frisører.
Jeg har lagt med en artikkel som du kan se på.
 
Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse