Hopp til hovedinnholdet

 Smerter i ørene. Hører på høy musikk. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! De siste månedene har jg hørt utrolig mye på musikk hver dag, og nå opplever jeg forstyrrelser i hørsel. For det første har jeg fått tinnitus, det piper i øret. Og så har jeg i tilegg en irriterende følelse i ørene, en slags smerte som ikke kan beskrives. Den hindrer meg i å tenke, konsentrere meg og leve. Vet ikke hva det kan være, men er jeg permanent skadet nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tinnitus er å ha en susende eller pipende, konstant lyd i ørene. Man vet ikke helt hva tinnitus er, men det kan bli utløst av (for) høye lyder.  Det å høre mye på musikk, er ikke skadelig i seg selv.

Det første man bør gjøre, dersom man tror man har fått tinnitus, er å få dette sjekket av lege. Så jeg vil anbefale deg å gå til fastlegen din med dette. Det kan jo være andre årsaker til dette. F eks. kan spenninger i nakken føre til suselyd, "propper" av ørevoks, ørebetennelser og andre problemer med øret/øregangen kan også føre til øresus. Legen din kan se deg mer konkret hva dette kan skyldes, etter å ha undersøkt deg selv. Øresus kan gå over av seg selv, også når det har vart en stund. Så du trenger ikke ta sorgene på forskudd. Du bør uansett få detre undersøkt grundig først.

Alt godt! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Høy musikk rett i øret kan gi dårlig hørsel

Hodetelefoner (goto: ung.no)

Mange av oss skader hørselen vår med høy musikk uten å være klar over det. Her får du huskereglene for å høre på musikk og være snill med ørene dine samtidig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader