Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med konstant tretthet og utmattelse. Uansett om jeg sover 6 eller 10 timer er jeg like sliten.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med konstant tretthet og utmattelse. Uansett om jeg sover 6 eller 10 timer er jeg like sliten. Jeg prøver å være å aktivitet, men det er slitsomt når ikke engang nettene hviler meg ut. Jeg aner ikke hva jeg kan gjøre mer. Det sliter psykisk også, og det blir mer og mer slitsomt å være sosial. I tillegg har jeg relasjonsproblemer med noen på skolen, og det tar ekstremt mye energi når jeg enda har skolearbeid å tenke på. Jeg har hest, så jeg MÅ dra til han hver dag. Og jeg kjenner at jeg blir mer og mer deprimert siden jeg blir mer og mer sliten. Jeg rydder hjemme hver dag, og kjenner det i ryggen. Noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til ung.no

Jeg skjønner at det er slitsomt å gå rundt å føle seg konstant trett og utmattet. 

Det kan virke som om at du er kommet inn i en "vond spiral" der du føler at det meste er slitsomt , til og med aktiviteter som sikkert i utgangspunktet er noe du liker (som å være med hesten din). Det er heller ikke uvanlig at dette går ut over psykiske helse og at en gruer seg for å være sosial. Du er midt i en hektisk ungdomstid der du har mye du skal forholde deg til (skole, venner, plikter hjemme osv). Er det noe du kan gjøre mindre av i en periode for at du skal få mer ro og dermed overskudd? Er det andre som kan ta seg av eller passe hesten din f.eks? Har du snakket med foreldrene dine om hvordan du har det? Det er godt å kunne få støtte og trøst når man er lei seg og føler seg nedfor. Du kan også snakke med læreren din om mengden skolearbeid og gjerne få råd til hva du skal ha mest fokus på. 

Det er fint at du er opptatt av å være fysisk aktiv - til tross for at du ikke føler du har noe igjen for det akkurat nå. Jeg anbefaler deg å fortsette å være i aktivitet, utbytte av det vil nok endre seg etterhvert. Det som skjer når man trener er at man blir mer utholden, får mer energi, søvnen blir bedre og du vil bli mere glad. 

Når det gjelder søvnen din så har jeg lyst å gi deg et godt råd. Du sier du kan sove mellom 6 og 10 timer. I snitt har en ungdom som deg behov for ca 8 timer søvn hver natt. Forskning viser at jo jevnere du sover (dvs like mange timer hver natt) jo mer opplagt vil du føle deg. Ved å forskyve søvnen og f.eks sove 10 timer i helgene forstyrrer du din "søvnsyklus" og det tar tid å komme i rytme igjen. Mange kan beskrive at det er først tirsdag - onsdag at de føler seg opplagt igjen. Derfor råder jeg deg til å være nøye med jevne søvnrutiner. 

Tenger du hjelp til å sortere tankene dine så kan det være lurt å snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen. Det kan også være lurt å bestille en time til fastlegen for å undersøke om det er andre årsaker som gjør at du føler deg så sliten.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg - jeg ønsker deg lykke til.

Med vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse