Hopp til hovedinnholdet

Usikker på mitt eget underliv.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 15 år og jeg utrolig usikker på mitt eget underliv, den ene indre kjønnsleppa er lengre enn den andre og jeg syntes ikke bare det er stygt men også ukomfortabelt. jeg er i den alderen hvor jeg har begynt å utforske med gutter og jeg klarer ikke slutte å tenke på den dagen en gutt skal se meg naken, for jeg er så redd for hva han skal syntes. ikke at andres mening teller så mye, men jeg vil føle meg fin for min egen skyld, og jeg vet at jeg vil operere meg nedentil når jeg blir stor fordi det er et stort ubehag for meg, men jeg lurer på hvor gammel man må være for å operere seg der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg forstår at du føler at dette er et problem, men du beskriver et normalt underliv.
Mange fortviler fordi de tror at kjønnsleppene er unormale, og er redde for at gutter vil like det. Størrelsen på de indre kjønnslepper varierer veldig fra kvinne til kvinne, og normalvariasjonen er stor.
Noen har store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Begge deler er like normalt. Farge og fasong vil variere. Det er også helt normalt at den ene indre kjønnsleppen er stor og den andre er liten, eller at den ene eller begge har mørk farge.

Det er ikke negativt å ha store eller lange kjønnslepper. Tvert i mot kan det gi økt nytelse og være positivt.  positivt. Det er mye følelse i kjønnsleppene noe som kan bidra til å øke nytelse. Det er også behagelig for gutten når kjønnsleppene hovner opp når du er kåt, og gir en god følelse ved samleie.
For å gi deg et inntrykk av de store variasjonene du finner hos jenters underliv, kan du gå inn her og også sjekke ut denne fra samme blogg.

Du kan gjerne snakke med helsesøster på skolen din om underlivet ditt, og få hjelp til å akseptere kroppen din slik den er. Det å vite at du er normalt, kan gjøre det lettere for deg å aksepter deg selv slik du er, og hjelp til å styrke selvfølelsen din. Aller er forskjellige, og det meste er normalt.

Det er mulig å utføre kirurgi på kjønnsleppene, men dette fraråder vi, med mindre man har store fysiske problemer, som for eksempel sterke smerter og sårhet av å gå med bukse. Kirurgi har en viss risiko for komplikasjoner som sårinfeksjoner, kroniske smerter, blodpropp med mer. Kirurgi skal derfor ikke utføres av kosmetiske hensyn, men bare dersom man har store plager. Dersom man føler at man har betydelige plager, kan man oppsøke fastlegen for en vurdering og en eventuell henvisning til spesialist.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Normale eller unormale kjønnslepper?

Kjønnslepper

Intimbarbering gjør at jenters kjønnsorgan blir mer synlig, og mange jenter er usikre på om kjønnsorganet deres er normalt. Hva hvis den ene kjønnsleppen er større enn den andre, eller hva hvis de indre kjønnsleppene henger utenfor de ytre? Alt sammen er like normalt!

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Selvtillit på sex og prestasjon

Par i senga (colourbox.com)

Er du sjenert, redd for å ikke være "god nok i senga", eller ikke greie å leve opp til partnerens forventninger. Å bli tryggere på seg selv i slike situasjoner vil gjøre sex til en bedre opplevelse.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse