Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg plages med at jeg selv har veldig god luktesans, og det har blitt et større og større problem for meg at partneren min har dårlig ånde.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg plages med at jeg selv har veldig god luktesans, og det har blitt et større og større problem for meg at partneren min har dårlig ånde. Han pusser tennene morgen og kveld og bruker tanntrå og pusser tungen, han har god hygene. Men jeg føler lukten kommer mer fra halsen eller magen, når han svelger kan det bli sterkere. Det er en råtten lukt som varierer i hvor fæl den er, minner om søppel. Jeg har prøvd å leve med det fordi han virker såret om jeg sier noe. Kan det være noe jeg burde være mer tydelig på, at han burde ta det opp med legen? Eller er det noe jeg kan foreslå som kan hjelpe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du spør oss i ung.no

Jeg skjønner at det er et problem for deg at partneren din har dårlig ånde. Og det er forståelig at du er redd for å såre han ved å si det til han. 

Det er mange grunner til at det fra tid til annen kan lukte dårlig av pusten vår. Dette kan være noen av årsakene:

Tett nese gjør at man puster med munnen om natten, og da våkner man ofte med dårlig smak i munnen. Kroniske betennelser i mandlene kan gi dårlig ånde. Bakterier setter seg i de dype porene i mandlene og lager illeluktende pusspropper, som kan løsne og komme opp i munnen. Disse smaker råttent og lukter vondt. Langvarige bihuleplager gir ofte utskillelse av illeluktende væsker til nese og hals, som kan gi dårlig ånde.

Selv om du synes det er vanskelig å ta dette opp med kjæresten din ville jeg gjort det. Kanskje andre også er plaget med at han "lukter vondt" fra munnen (medstudenter, kollegaer el). Han merker det nok ikke selv og derfor er det bra at han blir gjort oppmerksom på det. Det er nemlig hjelp å få. Han bør bestille time hos fastlegen sin - der vil han kunne få hjelp. 

Hvis det er lenge siden han var hos tannlegen, kan det også være lurt med en sjekk. Tannlegen kan finne eventuelle sykdommer i munnhulen. Både tannkjøttbetennelse, hull i tennene og tannråte kan lage vond lukt. 

Håper svaret var til hjelp for deg - lykke til. Du vil bare det beste for kjæresten din. 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dårlig ånde

Jente som puster ut (Foto: Colourbox.com)

Det hjelper lite å være storsjarmør hvis ånden er dårlig... Mange er plaget av perioder med vond lukt fra munnen, men de fleste kan gjøre noe med det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse