Hopp til hovedinnholdet

 Brudd i fingeren, og bekymret for operasjon. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har brudd i lillefingeren min. De skal fjerne en beinbit i mellom leddet, eller noe sånt. I det ytterste leddet. Jeg har aldri operert, så jeg er litt nervøs. Er ikke det veldig vanskelig å ta ut en sånn beinbit greie når alt liksom er så lite? Kan det være farlig? Gjør det vondt? I tillegg har jeg hørt at de ikke er så flinke på det sykehuset, at de gjør feil. Noen sa at de ikke kjenner noen som har hatt en suksessfull operasjon der, men er vel forhåpentligvis en overdrivelse og jeg tror det er en overdrivelse. Burde jeg høre om jeg kan gjøre det på et annet sykehus? Vet ikke helt hva jeg skal gjøre, og om det er en krevende operasjon.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har fått et brudd i lillefingeren og er engstelig for operasjonen du må ta.

Det er litt vanskelig for meg å si noe helt sikkert om dette, når jeg ikke vet din sykehistorie eller hvilket sykehus det er snakk om.

Men; det er jo ikke så uvanlig med brudd i fingre, også kompliserte brudd. De som opererer slikt, har som regel god erfaring og øving før de får operere. Da er de vant til å fjerne slike små biter osv. Så det tror jeg går bra. Det er ikke farlig å operere en finger. Det kan selvsagt alltid skje uhell (på gaten, på et sykehus osv), men dette er en liten opersjon. Og operasjoner i Norge er svært trygge å ta. 

Alle sykehus er under tilsyn, og hadde det vært så ille som du har hørt, tror jeg nok fylkeslegen/myndighetene hadde grepet inn. Jeg tror dette kommer til å gå helt fint. Jeg tror ikke du trenger å bytte sykehus.

Du får bedøvelse under operasjonen, så du kommer ikke til å kjenne noe. En kan få litt smerter i etterkant, men da kan en ta smertestillende. Det er vanlig å gi pasienten litt tabletter med når en skrives ut, men du kan også spørre om dette. 

Jeg skjønner at du gruer deg til operasjonen. Jeg vil anbefale deg å spørre fastlegen din eller legene/sykepleierne på sykehuset du skal opereres, om alt det du lurer på. Det kan virke veldig beroligende.

Lykke til og alt godt!

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader