Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om å utsette mensen med Primolut-N.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger å få utsatt menstrasjonen min. Jeg bor i utlandet så fikk derfor kjøpt en pakke med primolut 10mg uten resept. Men nå som jeg leser mer og mer om det virker det som om jeg bør dra til en lege før jeg tar de. Jeg lurte på om dere kunne bekrefte dette eller om det går bra så lenge jeg tar en om dagen minst 3 dager før påbegynnende menstrasjon i 10 dager, og hverken tar noen av medisinene de anbefaler å ikke ta primolut n med eller har noen av sykdommene. Jeg har både lest en del om det her på ung.no og på en engelsk apotek-side men blir forvirret av noen forskjeller (dette gjelder hvor mange dager før man skal ta de, antall piller om dagen og litt sånt) Regner med at jeg burde få dette sjekket, men synes også det var greit å spørre her først.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er det som står i felleskatalogen om å utsette menstruasjon med Primolut-N: 
Menstruasjonsforskyvning: Månedlig utsettelse av blødning skal kun gjøres hos brukere som er sikret mot graviditet. 1 tablett 2-3 ganger daglig i maks. 10-14 dager. Medikasjonen begynner 3 dager før forventet menstruasjon. Blødning kommer 2-3 dager etter seponering. 

(Seponering betyr å avslutte en medisinering/slutte med medisiner).

 Primolutt-N er en reseptbelagt medisin, og jeg kan derfor ikke, som lege, anbefaler deg eller si det er greit å ta denne uten å ha vært hos legen først. 

Men hvis du likevel har tenkt å gjøre dette på egenhånd, bør du i alle fall følge pakningsvedlegget. En bør nok ta tre tabletter om dagen hvis en skal sikre utsetting. De bør være svært obs på bivirkninger og faresignal - se pakningsvedlegget. Det aller viktigste er nok at du tar en graviditetstest eller utelukker graviditet før du starter. Husk også prevensjon, Primolut-N beskytter ikke. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene