Hopp til hovedinnholdet

Kan medisin i Norge kurere hiv?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Er det sånn at nå er det mindre grunn i Norge enn noen gang før til å bekymre seg for hiv fordi nye medisiner man kan ta i Norge kurerer fullstendig ca 90 prosent av alle med hiv som tar medisinen? Jeg er heterofil. Hvis jeg får hiv kan jeg få slik medisin? Eller må man være homofil for å få den? Må jeg betale penger for medisinen? Hvor mye? Flere tusen kroner? Er selvfølgelig sterk tilhenger av kondombruk men bare lurer hvis jeg likevel skulle få det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Hiv er ikke lengre så farlig som tidligere. Det er fordi medisinene er så gode at de fleste vil ikke dø av hiv, men vil kunne leve et helt fint liv med medisiner. Medisinene tar ikke vekk hiv, men de gjør at man har så lite virus i kroppen at man er sett på som frisk og det er ikke sett at de med godt behandlet hiv har smittet noen. 

Hiv smitter i utgangspunktet i svært liten grad. Det er noe større sannsynlighet for smitte hvis man har analsex fordi det er tynn slimhinne analt. Da er det også størst fare for den som er mottagende part ved analsex. Det er også større far for å bli smittet med hiv hvis man har en annen infeksjon, som klamydia, fra før.

Ved vanlig vaginalt samleie så er sjansen for å bli smittet så liten som under 0,1% selv om den du har sex med har hiv. Man trenger derfor ikke å ta tester for hiv hvis man er heterofil. Har du sex med kvinner i land hvor det er høyere fare for hiv eller du har kjøpt eller solgt sex er det anbefalt at du sjekker deg. 

Menn som har sex med menn (MSM) er en gruppe som har høyere forekomst av hiv, og man anbefaler derfor at disse sjekker seg. Det er startet med prosjekt nå hvor de som har stor risiko kan få medisiner FØR de blir smittet. Dette kalles for PrEP. Da går de på hiv medisiner hele tiden selv om de ikke har hiv. Det er litt som å gå på malariamedisiner før du skal til et land med malaria. Det er også mulig å få hiv medisiner rett etter (innen 48 timer) du har vært utsatt for stor risiko for smitte. Det kan man få på legevakten og man tar hiv medisiner i 4 uker. Dette kalles for PEP.

Kondom er helt supert! Det hindrer graviditet og det hindre klamydia som er den mest vanlig infeksjonen for unge mennesker. Fortsett med det! Du trenger ikke gå rundt å bekymre deg for hiv hvis du ikke har sex med noen som har høy risiko. Skulle du få hiv kan du leve et helt fint liv med viruset, og du vil få den samme medisinen som alle andre, og det er selvsagt gratis. 

Her kan du lese litt om hiv. Du kan også lese i artiklene under svaret. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om hiv og aids

To jenter har på seg rød sløyfe - hiv/aids-sløyfe (colourbox.com)

Her kan du lese om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, hvordan du kan beskytte deg mot smitte og hva du kan gjøre om du har utsatt deg for smitte eller allerede er smittet.

Les mer

Hvordan smitter hiv?

To som kysser (colourbox.com)

Verken kyssing, vanlig kroppskontakt, drikke av samme kopp eller myggstikk kan overføre hiv. Men ubeskyttet sex med en person som er hiv-positiv innebærer risiko.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse