Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om Paracet, og leversvikt i svangerskapet. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hva skjer om man får akutt leversvikt (den typen man får av å ta for mye paracetamol) i andre trimester av et svangerskap?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Paracet er et mye brukt legemiddel, man kan være svært farlig hvis man tar overdose av det. Da kan det blant annet føre til akutt leversvikt,  med symptomene kvalme og brekninger, magesmerter, at man blir apatisk og faller i koma. 

 Leversvikt pga Paracet, kan føre til nyresvikt og sirkulasjonssvikt, dvs at man besvimer. Ubehandlet, og hvis dosen er høy nok, kan man dø av det. Ved Paracet er det også slik at man ikke trenger å få symptomer med det første, men kan få fysiske plager først etter ca tre dager! Dette er pga spesielle ting ved akkurat denne tabletten, og noe en skal være obs på! 

 Jeg kan ikke si nøyaktig hva som vil skje ved leversvikt og svangerskap. Det avhenger av dosen og av mange andre faktorer. Men nyresvikt, leversvikt og sirkulasjonssvikt vil være farlig, og kan medføre store skader hos fosteret.

Har en tatt for mye Paracet, eller lurer man på å gjøre det, bør man oppsøke legevakten. Da trenger man akutt hjelp og behandling til seg selv og barnet. Gjelder dette deg, håper jeg at du ringer 113 eller kontakter legevakt.  Legevakt har nasjonalt nummer 116117 ( så blir en satt over til sitt eget distrikt). 

  Jeg ønsker deg alt godt! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet