Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk et litt dypt kutt i nedre del av låret. Ca 10-15 cm langt og ca 5 cm dypt uten at jeg er helt sikker. Kom ialefall ned til fett og muskelen. Muskelen ble visstnok også kuttet. Ble sydd og fikk antibiotika i baken etterpå. Er infeksjon helt utelukket da?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg fikk et litt dypt kutt i nedre del av låret. Ca 10-15 cm langt og ca 5 cm dypt uten at jeg er helt sikker. Kom ialefall ned til fett og muskelen. Muskelen ble visstnok også kuttet. Ble sydd og fikk antibiotika i baken etterpå. Er infeksjon helt utelukket da? Siden jeg er min helt egen lege så tok jeg opp stingene etter 6 dager som visstnok skulle være der 3-4 uker. Noe holdt seg, mens noe gikk opp igjen. Mest på hver ytterside. I midten er det grodd greit i sammen uten at jeg trenger noe å holde det sammen med. På sidene derimot har jeg brukt teip til og holde sammen og sydd 2 sting selv. Mamma fikk vite dette og fikk helt noia. Kan være jeg er sær, men jeg ser ikke problem i å sy seg selv. Kan sies at det er kommet noe gult som kan presses ut fra kuttet og huden rundt er veldig hard. Mens på den andre siden er det fint. Dette er vel bare lymfeveske eller hva det kalles. Jeg fikk jo fikk antibiotika og kan ikke få infeksjon. Er det så voldsomt og sært å sy seg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente

Takk for henvendelsen. Vi her i ung.no får ikke stilt oppfølgingsspørsmål eller undersøkt deg selv slik at vi kan ikke komme med eksakte diagnoser eller behandlingsforslag, men jeg kan komme med noen betraktninger.

Utfra det du forteller høres det ut som en lege behandlet kuttet ditt først og at du fikk satt sting og fikk antibiotika. Antibiotika ble nok gitt i dette tilfellet for å forsøke å forebygge infeksjon. Mange fjerner sting etter at de har blitt sydd av lege selv, men man skal ikke fjerne sting før enn man har blitt fortalt så sant en lege har vurdert det som nødvendig å gjøre tidligere. Huden vår på ulike steder på kroppen er utsatt for ulik grad av strekk og noen steder gror det raskere enn andre. Var kuttet på låret og relativt stort høres 6 dager ut som for kort tid, noe som gjenspeiles i at såret nå spriker. Det er viktig med god hygiene når du tilnærmer deg såret: At du er ren på hendene når du steller med dette og renser det med lunkent vann, evt. saltvann eller antiseptisk middel som kan kjøper reseptfritt på apoteket. Trekker sårvæske gjennom plaser må dette byttes på. Du forteller at du har sydd såret igjen nå selv? Å sy igjen et sår som har stått en stund kan gi øket risiko for intersjon. Tegn til infeksjon i huden er blant annet rødhet, øket varme, hevelse og smerte. Utfra det du forteller her høres det ut som en utdannet lege bør se på såret ditt så fort som mulig. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fastlege å bestille time til undersøkelse i dag eller i morgen, evt. legevakten i kveld hvis det er tegn til infeksjon. Lykke til!

Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse