Hopp til hovedinnholdet

Har tråkket over. Spørsmål om fotskinne.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tråkket over med ankelen i går på trening. Jeg fikk ispose på den og ble kjørt hjem for jeg greier ikke gå på foten. Tanten min hadde krykker så hun kom så jeg kan låne de av henne. Så hadde hun med en fotskinne som hun har brukt, en slik stor med borrelås som ser ut som en gips som er istedenfor sko. Jeg har den på nå og den er god å ha på og det gjør mindre vondt. Kan jeg ha denne på uten å snakke med lege? Det føles ikke som noe er brekt men jeg vet ikke. Jeg er hjemme fra skolen i dag og mamma sa at vi venter til i morgen for å se om det blir verre. Jeg er hjemme alene og øver på å gå med krykker men mamma vil jeg skal prøve å gå på skolen i morra. Kan jeg gå med denne fotstøtteskinna på skolen for hvis ikke kan jeg ikke ha sko så jeg må gå med sokk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så lett å si om det er brudd eller en forstuing man har fått. Man kan ha lite smerter etter et brudd, og mye smerter med «kun» forstuing.  

Så jeg kan ikke svare sikker på om du har brutt foten , eller fått en forstuing. Og egentlig må man ta et røntgen bilde for å være helt sikker.


Har du ikke så fryktelig vondt, kan det være fornuftig å vente og se. Det betyr at man bør holde foten i ro og høyt hevet, gjerne kjøle foten ned med isposer e.l., og så se om det blir bedre og bedre.  Blir smerten og hevelsen mindre og mindre, kan man la det gå seg til å trenge da ikke å gå til lege. 

Når det gjelder fotskinnen, er det vanskelig å gi konkrete svar, når jeg ikke helt vet hvordan skaden din er eller skinnen er. 

 Men hvis skinnen ikke trykker eller strammer for hevelsen, kan du ha på skinnen. En for stram skinne, kan hindre hevelsen i å danne seg tilbake, så det bør du være obs på.

Du bør generelt gå minst mulig. Det hjelper på smerten, hevelsen og at du blir raskere frisk. Men det er fornuftig at du holder foten din i ro, så en skinne som stabiliserer, er ikke så dumt.

Er du i tvil, eller blir du ikke bedre, oppsøk lege eller legevakt!

Riktig god bedring! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rett til helse- og omsorgstjenester

Tannlege

Alle har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Trenger du hjelp til helsetjenester eller til å klare deg i dagliglivet? Henvend deg til kommunen din.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader