Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om øresus og om høreapparat.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tror jeg har fått tinnitus også leste jeg et sted at en med tinnitus brukte høreapparat og sa at dette hjalp. På hvilken måte hjelper det og er det dumt eller lurt? Også lurer jeg på om det er farlig for en uten noe som helst hørselsskader å bruke høreapparat. Kan det ødelegge hørselen eller lignende? Hilsen en som ikke vet noe om høreapparat

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tinnitus betyr øresus. Øresus er at man stadig har en slags susing eller piping i ørene, selv om det er stille. Noen har fått dette pga høre lyder, andre pga øresykdommer, mens andre dessverre «bare» har fått det. 

Men alle opplever litt øresus av og til! Dette trenger altså ikke være sykdommen øresus. «Vanlig» øresus kan komme hvis man er stressa eller har anspente muskler, hvis man er mye svimmel, eller hvis man har mye ørevoks. 

Uansett; hvis du mistenker at du har øresus, bør du først gå til fastlegen for en sjekk. Da kan en etterhvert se hva som kommer ut av det, om en finner øresus, om det er normalt, eller om det er sykdommer noe som en kan gjøre noe med. Mange øresykdommer kan en gjøre noe med. 

Høreapparat brukes mest ved nedsatt hørsel. Det er ikke helt det samme som å ha øresus. Men hvis en har nedsatt hørsel OG har øresus, kan høreapparat hjelpe å «skjule» øresusen. Men uten at en har nedsatt høresel, hjelper høreapparat ikke. 

Hvis du låner andres høreapparat, kan du jo høre «for godt». Dvs at du kan få for sterke lyder inni øret. Det blir på en måte litt som å stå ved siden av en høyttaler. Og for høye lyder kan skade øret og faktisk føre til øresus og nedsatt hørsel. Så jeg fraråder at du prøver andres høreapparat. 

Da bør du heller gå til fastlegen din for en sjekk. Alt godt!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Høy musikk rett i øret kan gi dårlig hørsel

Hodetelefoner (goto: ung.no)

Mange av oss skader hørselen vår med høy musikk uten å være klar over det. Her får du huskereglene for å høre på musikk og være snill med ørene dine samtidig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser