Hopp til hovedinnholdet

Kribling og kløe i øret. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, i ca. et år har jeg hatt en "kriblende" følelse i øret. Det virker veldig ubehagelig. Dette varer ca. hele dagen, innemellom tar det småpauser. MYE av kriblingen forsvinner når jeg enten tar en finger inn (med den lille øreflipp-aktige greia) i øret, bruker øreplugger eller noen minutter etter jeg har tatt olje inn i øret. Var hos legen for et halvt år siden og jeg fikk en vannsprøyte inn i øret, men jeg er så redd for leger at jeg ikke klarte å la de sprute mer enn 1 gang. Hva kan dette være og er det en måte jeg kan fikse dette selv? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har hatt en slags kribling i øret i ca et år. Dette blir lindret dersom du klør, tar inn øreplugger eller olje. 

Jeg tenker at det er lite du kan eller bør gjøre med dette selv. En skal helst ikke «styre» så mye inn i øret . Da kan en skubbe ting (og voks) lenger inni øret og gjøre det verre (heller enn å hjelpe).

Det høres ut som du har en form for kløe i øret, at dette kan forklare «kriblingen». Kløen kan komme av infeksjoner  (sopp), av eksem, hudsykdommer eller av for mye voks. Jeg kan dessverre ikke si sikkert hva dette er, uten å ha undersøkt deg. 

Det beste er at du går til lege. Når legen vet mer hva dette skyldes, kan legen gi råd om behandling. Er dette f eks voks, kan en skylle det bort; for eksem og sopp finnes det annen type behandling. 

Jeg limer inn denne lenken om øre-eksem (men understreker at det ikke er sikkert at du har dette!). Her står forklart om årsaker og hva en kan gjøre. Der står også at man kan skylle med eddik-løsning. MEN; her må man være veldig oppmerksom på blandingen, og at man er helt sikker på at man har tette trommehinner først. (Det finnes ulike typer eddik, og noen er svært sterke og farlige!) Dette er ikke noe jeg vil anbefale på generelt grunnlag! 

Du bør altså oppsøke fastlegen. Jeg skjønner at det kan være vanskelig, men legeskrekk. Men legen din skal egentlig være hensynsfull ang dette, og du kan også først snakke om mulige behandlinger (en trenger ikke nødvendigvis gjennomføre noe du ikke ønsker), før noe blir gjort. 

Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår