Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med søvn og det å stå opp. Jeg våkner ikke av alarmer, har 3 stk som står der, ingen kan vekke meg for jeg våkner ikke da heller. Typen min og moren hans prøver å vekke meg men det går ikke heller. I dag for eksempel skulle kjæresten vekke meg, og han ropte, hoppa i senga, dytta meg men jeg våkner ikke! Jeg husker det, men jeg sovnet i løpet av sekundet å jeg vil stå opp men kroppen vil ikke ?!

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et stort problem som påvirker meg utrolig negativt så og si hver eneste dag! Jeg sliter med søvn og det å stå opp. Jeg våkner ikke av alarmer, har 3 stk som står der, ingen kan vekke meg for jeg våkner ikke da heller. Typen min og moren hans prøver å vekke meg men det går ikke heller. I dag for eksempel skulle kjæresten vekke meg, og han ropte, hoppa i senga, dytta meg men jeg våkner ikke! Jeg husker det, men jeg sovnet i løpet av sekundet å jeg vil stå opp men kroppen vil ikke ?! Jeg blir så utrolig frustrert fordi det går ut over mine 10% fravær på skolen, som idag. Jeg får ikke karakterer i faget. Jeg har prøvd ALT! Jeg har prøvd å legge meg tidlig for å komme i rutine, jeg har tatt en tur før jeg legger meg, prøvd å lese, lagt vekk mobil og pc 1-2 timer før, drikke te.. altså jeg har prøvd ALT! å det ødelegger skolegangen min så utrolig mye å jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.. det er som om jeg besvimer når jeg sover, det er rett og slett UMULIG for meg å våkne. Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no!

Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at dette er veldig plagsomt for deg og påvirker hverdagen din utrolig mye. Og du sier du har prøvd alt!

 Jeg vet ikke om dette kan være en form for narkolepsi som du beskriver, men jeg vil anbefale deg å bestille en time hos legen din og få dette undersøkt. Narkolepsi  er en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen med uttalt søvnighet og anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid. For deg er problemet, slik jeg forstår det, mer at du ikke våkner, men det kan likevel ha med dette å gjøre. Å få dette utredet tenker jeg må være helt nødvendig for deg. Om det skulle være en form for narkolepsi, finnes det i dag gode medisiner som kan være til god hjelp for deg.

Les også artiklene jeg legger ved for å se om det kan være til nytte for deg.

Håper virkelig du kan få hjelp med dette.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Ungdom og søvn

Trøtt jente /colourbox.com)

Ungdom trenger mellom 8 og 9 timer søvn hver natt for at de skal være opplagt på skolen eller på jobben. Ungdom sover i snitt 6,5 timer om natta. Det betyr at mange ungdommer har et søvnunderskudd på 2 timer hver eneste natt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse