Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en lat person.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en lat person som ikke gidder engang å gjøre mine lekser, så jeg vet ikke hvordan dette kommer til å gå. Men jeg blir liksom tvinget ut i arbeid denne sommeren og jeg liker å sove for mye. Hvordan skal jeg endre min lat, mat-elskede livsstil/personlighet min? Har dere noen tips for meg til å finne meg jobb i sommeren? Jeg vet ikke hva jeg skal jobbe som. Jeg er veldi a-sosial og har ikke noen spesielle talenter, untatt å sove når som helst og spise når som helst. Jeg kan være høfflig, men pleier ikke å gjøre det. Jeg vet ikke hva slags sommerjobb kommer til å passe meg. Og jeg liker ikke å jobbe lenge.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er mye du selv kan gjøre for å endre på din egen hverdag. Først og fremste handler det om å bestemme seg for å ta tak i det. Forandre på uvaner, lage nye rutiner og en plan for hvordan du vil ha det. Det innebærer blant annet å ikke tillate seg selv å sove når som helst, spise mer regelmessig, være mer sosial med andre, sette av tid til lekse osv.

Det kan høres uoverkommelig og kjedelig ut, men det er du som må bestemme deg hvordan du vil ha det i ditt liv. Det handler for eksempel om å virkeliggjøre en drøm. Er det noe du liker å holde på med, en interesse, hobby eller noe du kunne tenke deg å lære?
Når dette er vanskelig å finne ut av på egenhånd, bør du snakke med en voksen om det. Det kan være foreldre, helsesøster, rådgiver på skolen eller en annen voksen du har tillit til. Det viktigste er at du søker hjelp, og finner det som blir din motivasjon til å gjøre forandringer i livet ditt.

Jeg tror ikke du er lat, men at det rett og slett handler om å få hjelp til å se muligheter og motivasjon til å forandre på det som er blitt en vane for deg. Fortell deg selv at du kan klare å gjøre de tingene du bestemmer deg for. Med en god plan, støtte hjemmefra og en du kan snakke med om dette, vil det bli lettere å finne løsninger.
Det kan være en god ide å ta en helsesjekk hos fastlegen også for å utelukke at det er en fysisk grunn til at du føler at du ikke orker å gjøre ting.

Jeg har lagt ved en del artikler som kan være til nytte for deg. Blant annet om det å finne sommerjobb. Følg med i de lokale avisene fremover, eller på kommunen din sine nettsider. Det er ikke så lenge til det legges ut annonser om stillinger for sommerjobb.

Tenk over hva du liker, og ikke så mye på hva du ikke orker eller liker å gjøre. Lag deg en CV du kan lever hos aktuelle arbeidsgivere. 
Jeg håper du bestemmer deg for å ta tak i dette, og at du snakker med enten foreldren eller en annen voksen om situasjone, slik at du kan få hjelp.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og søvn

Trøtt jente /colourbox.com)

Ungdom trenger mellom 8 og 9 timer søvn hver natt for at de skal være opplagt på skolen eller på jobben. Ungdom sover i snitt 6,5 timer om natta. Det betyr at mange ungdommer har et søvnunderskudd på 2 timer hver eneste natt.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt