Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en kul ved kjeven og øret. Er det farlig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en kul som jeg ikke kan se, men som jeg kjenner godt når jeg trykker på den, rett under øret, akkurat ved kjeven. Den sitter helt fast, kan ikke bevege på den. Må sies at jeg er forskjøla, og at jeg har kjent denne kulen mange ganger tidligere også, spesielt hvis jeg har trykket mye på den. Ba en kollega om å kjenne på kulen og sammenligne på akkurat samme sted på motsatt side, og hun reagerte på at det var en kul der hun også. Bør det bestilles time til lege eller ikke? Er det bare en kjertel eller lignende? Ingen andre symptomer utenom denne, som sagt bare forskjølelse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan høres ut som en lymfeknute. Du kan se på denne oversikten her hvor mange lymfeknuter vi har ved hodet. Plasseringen kan variere litt fra person til person. Det er derfor veldig vanlig at man får hovene lymfeknuter man kan kjenne når man er syk.

Så lenge kulene kommer og går er det ikke snakk om farlige forandringer. Det samme gjelder hvis det finnes på begge sider av hodet. Med farlige forandringer tenker man på kreft. Kreft vil ikke komme og bli borte for så å komme tilbake, og det vil ikke være likt på begge sider av kroppen. 

Vi på ung kan ikke si sikkert hva disse kulene er siden vi ikke kan undersøke deg. Du må derfor ta kontakt med legen din hvis disse kulene blir mer plagsomme eller ikke forsvinner for å få et sikkert svar på hva det er. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse