Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg bekymre meg hvis jeg har herpes?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på.. for noen år siden fikk jeg et eller annet slags utbrudd i underlivet, og fikk ikke svar av verken gyn eller lege hva det kunne være. Var klumper som var både i rumpa og inne i skjeden, og ved skjedeåpningen.. siden den gang har jeg aldri hatt noe lignende. Kan det være herpes, er det noe jeg burde beskymre meg over? Kan man få barn om man har det, kan det smitte over?

Besvart 13.02.2018 19:45
 

Svar
Hei

Hvis du var hos både lege og gynekolog, og de ikke kunne se hva det var, så var det ikke herpes. Det hadde de lett sett. 

Hvis det var slik at du ikke var hos lege eller gynekolog så er det vanskelig for oss på ung å si hva dette kan ha vært.

Herpes gir små blemmer, og første utbrudd er oftest svært smertefullt, særlig hvis du får så mye som du beskriver. 

Herpes er veldig lite farlig. De aller fleste som blir smittet får herpes rundt munnen og blir smittet som barn. Få vet at de har herpes, men de aller fleste har det. Så mange som 80% har det rundt munnen og minst 25% rundt kjønnsorganene. Det er derfor ikke noe man skal gå rundt å bekymre seg over. 

De fleste som får utbrudd med herpes har to-tre utbrudd første året før det blir liggende i dvale. Mange får smitte uten noen gang å få utbrudd. Noen få har mange utbrudd. 

Herpes gir ikke nedsatt fruktbarhet, og det er ikke farlig å få barn når man har herpes. Hvis man har utbrudd, og særlig førstegangsutbrudd akkurat ved fødsel vil legene behandle. Hvis ikke er det ikke noe man skal tenke på.

Du kan lese mer om herpes her.  

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Chat om seksualitet og seksuell helse

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet og seksuell helse, kan du få svar på chat med fagpersoner fra Sex og samfunn.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse