Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vondt i brystet når jeg puster

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. I flere år nå, har jeg merket at jeg har fått sånne vonde stikk i brystet. Noen ganger er det ikke så ille, mens andre ganger føles det ut som om noen fysisk prøver å dra ut hjerte mitt. Jeg har jo selvsagt aldri opplevd det, men det er det nærmeste jeg kommer til å beskrive følelsen. Dette gjør da ekstremt vondt, og ofte, så sliter jeg i tillegg med å puste og tenke klart når slike ting skjer meg. Jeg må da sette meg ordentlig og ta meg god tid til å prøve å puste jevnlig og normalt, helt til smerten forsvinner. Det varer ofte i 5-10 min disse smertene. Smertene kan ofte komme helt uten grunn, men dersom jeg er stressa, er lei meg eller andre ting, så kan det automatisk være verre. Vet ikke noe særlig om hjerteproblemer i familien dersom det vil være tilfelle, bortsett fra at min mor slet med hjerteflimmer i alder av 16+. Har bestilt lege time, men den er ikke før i slutten av måneden og tørr nesten ikke Google mer om smertene. Klem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du beskriver her er det mange som skriver inn til oss om. Det er nemlig svært vanlig å ha slike smerter i brystet uten at det har noe med hjertet å gjøre. Det er flott at du har bestilt time til legen din så du kan få snakke med legen din, men så lenge du ikke har blitt noe verre så skal du ikke bekymre deg med at det tar litt tid før du kommer inn. 

De aller fleste slike smerter er ikke smerter fra hjertet, men fra musklene dine i brystveggen din. Det sitter mange små muskler mellom ribbeina som er en del av pustemusklene dine. Oftest brukes de lite for man skal puste med den store muskelen i overgangen til magen. Mange puster ikke riktig å kan puste litt overfladisk og med muskelen mellom ribbene. Man tror derfor at disse smertene kommer av overbelastning av musklene her. 

Smerter fra hjertemuskelen gir ofte klemmende smerter som kommer i aktivet, mens smerter fra muskler gir ofte stikkende smerter som kommer når man trekker pusten inn, og blir borte. Du kan lese mer om disse muskelsmertene her. 

Det er helt riktig at du har bestilt time til legen din. Da kan du få en undersøkelse. Håper allikevel at dette kan gjøre ventetiden til legeundersøkelsen litt lettere. Blir du verre med pustevansker, svimmelhet, kvalme og sykdomsfølelse bør du snakke med legen raskere. 

Google er ikke så lurt, så fortsett med å holde deg unna det. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse