Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir svært lei meg når jeg får høre dette fordi jeg vil ikke ha en ånde som lukter ballong. Jeg får kommentarer på det stadig vekk, og derfor spør jeg dere: Hvordan kan jeg få en bedre ånde?

Annet 15 år
 

Spørsmål

hei god dag Jeg blir ofte mobbet på skolen fordi jeg har en ånde som lukter ballong. Jeg blir svært lei meg når jeg får høre dette fordi jeg vil ikke ha en ånde som lukter ballong. Jeg får kommentarer på det stadig vekk, og derfor spør jeg dere: Hvordan kan jeg få en bedre ånde?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange grunner til at det fra tid til annen kan lukte dårlig av pusten vår. Tett nese gjør at man puster med munnen om natten, og da våkner man ofte med dårlig smak i munnen. Alle har mindre spytt i munnen om natten, derfor vil alle mennesker med tenner i munnen ha litt dårlig ånde før dagen starter.

Kroniske betennelser i mandlene kan gi dårlig ånde. Bakterier setter seg i de dype porene i mandlene og lager illeluktende pusspropper, som kan løsne og komme opp i munnen. Disse smaker råttent og lukter vondt. Langvarige bihuleplager gir ofte utskillelse av illeluktende væsker til nese og hals, som kan gi dårlig ånde. Dersom du tror du er plaget med dette, kan du ta kontakt med fastlegen din.

Jeg er usikker på hva du mener med ballong. Betyr det uansett dårlig ånde, eller kanskje det betyr den spesielle lukten det kan lukte av ballong? Da tenker jeg at du kanskje spiser litt for sjelden og/eller for lite. Det kan nemlig påvirke ånden vår.


Tips til å forebygge dårlig ånde:

Om morgenen bør man spise en god frokost, og deretter pusse tennene og tungen godt. I gropene i tungen skjuler det seg ofte mange bakterier som kan lage dårlig lukt. Puss derfor også tungen godt. Du kan godt bruke den vanlige tannkosten din til dette.

Sukkerfri tyggegummi eller pastiller øker spyttproduksjonen i munnen, og det vil kunne hjelpe mot dårlig ånde. Sukkerfri tyggegummi er fint for tenner og tannkjøtt i normalt bruk. Om man tygger unormalt mye, kan man slite tannemaljen og bli veldig øm i tyggemusklene. Det selges Zinktabletter på apoteket, som kan ha noe effekt mot dårlig ånde.
- Tanntråd hver kveld er viktig. Det er som regel mellom tennene disse illeluktende bakteriene ligger, akkurat slik som du beskriver.
- Spis regelmessig i løpet av dagen. Småspising er imidlertid ikke bra for tennene.
- Røyking og snusing gir veldig dårlig ånde.
- Sulting eller tøff slanking kan gi dårlig ånde. (Litt ballong lukt)
- Dårlig funksjon i lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret, kan føre til at innhold fra mage-tarmkanalen kommer opp i spiserøret når man ligger flatt. Dette gir dårlig ånde.
Sykdommer som diabetes (sukkersyke), nyresvikt og leversvikt er sjeldne årsaker til dårlig ånde.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dårlig ånde

Jente som puster ut (Foto: Colourbox.com)

Det hjelper lite å være storsjarmør hvis ånden er dårlig... Mange er plaget av perioder med vond lukt fra munnen, men de fleste kan gjøre noe med det.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse