Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli kvitt laktoseintoleranse?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har laktoseintoleranse. Jeg lurte på om jeg kunne bli kvitt laktoseintoleransen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du har primær laktoseintoleranse, altså en laktoseintoleranse som ikke skyldes en annen tilstand/sykdom, så vil du nok ikke bli kvitt den.

Ved laktoseintoleranse så mangler (eller det er for lite av) et enzym som heter laktase, som bryter ned melkesukkeret. Når man ikke har laktase, så vil melkesukker ikke brytes ned som normalt og tas opp i kroppen i tynntarmen, men gå videre til tykktarmen. Der brytes det ned av bakterier, og da kan man få gassdannelse og løs mage.

Enkelte sykdommer og tilstander, for eksempel cøliaki (glutenintoleranse), kan gi sekundær laktoseintoleranse. Det betyr at kroppen klarer å produsere laktase, men ved cøliaki er tarmen betent og fungerer dårlig, derfor virker ikke enzymet som det skal. Når man får behandlet cøliakien så vil laktase fungere igjen og man blir kvitt laktoseintoleransen.

Så lenge du ikke har fått laktoseintoleranse etter at du har fått en annen sykdom/tilstand i tarmen (altså sekundært), så vil du mest sannsynlig ikke bli kvitt det, dessverre.

Nå finnes det heldigvis mange laktosefrie produkter å kjøpe, og husk at hvitost er naturlig laktosefritt. Noen med laktoseintoleranse tåler litt melkeprodukter, f.eks. litt melk i en oppskrift eller en saus med litt fløte, dette er veldig individuelt. Det går også an å få kjøpt laktase-enzymer på apoteket, som man kan ta sammen med mat som inneholder melk og dermed tåle det bedre.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse