Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med lyd av bein som brekker. Har jeg misofoni?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har nettopp lest på nettet om en diagnose som heter misofoni, som er sensitivitet for spesifikke lyder. Og vanligvis pleier det tydeligvis å våre lyder assosiert med munnen. Men jeg har veldig problemer med brekking av bein. Når jeg ser filmer og tror at noen snart skal brekke noe, får jeg en sterk angstfølelse og må holde foran ørene. Noen ganger er det så ille at jeg har lyst å grine. Når folk bare knekker på fingrene blir jeg sint. Jeg er turntrener og dette har vært et veldig stort problem på for eksempel kurs om skadeforebyggende, og jeg er redd for at om noen av ungene brekker noe på mine treninger, så vil eg ikke klare å reagere. Og det er kun lyden av brekking av bein at jeg blir "trigget" på den måten. Kan man ha misofoni av sånne lyder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du er plaget av lyden av bein som brekker og en frykt for at noen skal brekke noe og skade seg på dine treninger.

Jeg er usikker på om det er misofoni du har. For meg så høres det ut som du har en kombinasjon av å reagere på  kroppslige knekkelyder og en frykt for at noen skal skade seg på dine treninger.

Det er  mange som kan være redde for om de ville være i stand til å reagere og få til å gjøre noe dersom man skal komme i en situasjon hvor noen skader seg. Da kan man ubevisst legge merke til lyder og man vil da også legge ekstra godt merke til dem.

Mitt råd til deg er å snakke med noen om den frykten du har slik at du kan finne mer ut av hva som gjør at den er så sterk hos deg.

Du kan snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være nyttige for deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader