Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vet man om man har allergi?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg strevet mye med nysing og kløende øyne. Men jeg er usikker på om dette er pollenallergi eller støvmiddallergi. Jeg har gått på zyrtec mot pollenallergi tidligere, men jeg tror ikke det funka så bra sist gang. Da lurer jeg på; hvordan vet jeg om jeg har allergi? Og hvordan kan jeg da vite hvilke av allergiene det kan være? (uten å sjekke hos doktor)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for et godt spørsmål. Det er ikke alltid så lett å finne ut om man har allergi og i så fall mot hva man er allergisk mot. Den "mest primitive" måten å finne ut av det på er å se sammenheng mellom eksponering for det man er allergisk mot og akutte symptomer. Feks hvis man blir stukket av veps og får en allergisk reaksjon på dette er det ganske greit å tenke seg til at dette er årsaken til allergien. Et annet eksempel kan være hvis man får allergisymptomer (rennende og tett nese, kløende og rennende øyne, nysing, dårlig form) kun på våren, men er helt fin resten av året, da kan man tenke seg at man er allergisk mot tresorter som pollinerer på våren som feks bjørk. 

En annen måte er å undersøke med blodprøver hos legen. Da kan man sjekke for de vanligste allergenene (stoffet som gir allergi). Positivt prøvesvar på imidlertid stemme med faktisk reaksjon på stoffet for at man skal legge vekt på resultatet. Dette er fordi blodprøvene kan være positive uten at man egentlig reagerer på et stoff, og da er man ikke allergisk mot dette stoffet. 

Du lurer på om du kan ha støvmiddallergi eller pollenallergi. Pollenallergi vil være mest aktuelt i vår- og sommermånedene, mens ved middallergi har man symptomer hele året fordi man er eksponert for disse hele året. 

Hvis du ikke hadde så god effekt av allergimedisinen du har prøvd tidligere, bør du oppsøke legen din for å få prøve et annet medikament. Kanskje du heller trenger nesedråper eller øyedråper. Og husk alltid at det viktigste er å unngå allergenet. Håper du fikk et greit svar. 

Les mer om pollenallergi i artikkelen som er vedlagt. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pollenallergi?

Jente nyser (www.colourbox.com)

Blir du sliten og slapp, tett i nesa og får kløe i øynene når våren kommer eller når det er deilig sommervær? Da kan det hende du har pollenallergi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse