Hopp til hovedinnholdet

Jeg har svie og kløe på kjønnsleppene og inngangen til skjeden 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har opplevd svie i skjeden, samt litt kløe på kjønnsleppene/inngangen til skjeden. Det svir ikke konstant eller hver dag, men merker det noen ganger noe som er veldig irriterende og ubehagelig dersom jeg f.eks. sitter i klasserommet. Jeg har noen ganger fått litt gult utflod, og noen ganger er det gjennomsiktig, mens andre ganger kan den være helt hvit og ha litt tykk konsistens, litt cottage cheese aktig.Jeg mistenker sopp og har også kjøpt Canesten (vaginalkapsel og krem), men har ikke brukt det enda. Jeg er veldig usikker, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg har også kjæreste, og når vi har samleie så kan jeg merke at det gjør litt vondt i skjeden når vi holder på. Det er nesten mer vondt enn godt, så jeg blir derfor bekymret. Jeg trenger derfor hjelp! Mvh Jente, 18 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Jeg synes det du beskriver høres ut som soppinfeksjon. Sopp i skjeden er en veldig vanlig årsak til kløe og økt mengde utflod fra skjeden.

Råder deg til å starte med behandling og bruke Canesten. Hvis det ikke hjelper etter du har fulgt behandlingrådene i pakningsvedlegget kan du ta kontakt med fastlegen din for en undersøkelse. De fleste blir kvitt soppinfeksjon med behandling, noen få trenger sterkere medisin enn Canesten. 

Sopp i underlivet er ikke farlig, bare plagsomt. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg mer svie og smerter etter hvert. Noen er dessverre mer plaget enn andre og opplever at plagene kommer tilbake. De fleste kvinner vi få det en eller flere ganger i løpet av livet. 

Soppinfeksjon er ikke en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. 

Hva kommer det av?

I skjeden finnes det ulike bakterier (kalles også den naturlige floraen). Sopp er også en del av den naturlige floraen, og kan finnes overalt på kroppen (f. eks. på hud, i munn, i skjeden og på penis).

Vanligvis gir sopp ingen plager fordi våre egne bakterier holder den i sjakk. Hvis noe tar knekken på bakteriene kan sopp formere seg og gi symptomer.

Vi vet ikke så mye om hvorfor noen får plager med sopp i skjeden, mens andre ikke har plager med sopp i skjeden. Overdreven vasking, bruk av såper og bruk av antibiotika (f. eks mot urinveisinfeksjon) øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibio tika fjerner bakterier, men ikke sopp.

Noen få tilstander gir økt risiko for plager fra sopp. Dette gjelder dem med nedsatt immunforsvar, sukkersyke og gravide.

Symptomer
Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Behandling                        

Ikke alle trenger behandling. Hvis det er en ubalanse i skjeden, vil det ofte bli balanse igjen, om du lar underlivet være i fred.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Dette får du kjøpt uten resept. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. I pakken er det en eller tre stikkpiller. Stikkpillene fører du inn i skjeden om kvelden (som en liten tampong), 3 kvelder på rad (hvis det bare er én stikkpille, blir det bare én kveld). Det er vanlig at du får litt rar utflod dagen etter pga rester av tabletten. Kremen skal du smøre på og gni litt inn i huden rundt skjedeåpningen, og ytterst i skjeden. Bruk kremen morgen og kveld til tuben er tom, eller maks 2 uker. Hvis du skal dusje, må du gjøre det før du smører på krem, så du ikke vasker den bort.

Hvis du har prøvd behandling med stikkpille og krem, og allikevel får plager på nytt, bør du gå til lege. For det første kan det være andre årsaker til at du har kløe og endret utflod. For det andre kan kremen og stikkpillene i seg selv gi plager som svie og sårhet, hvis du bruker det for ofte. Hvis legen finner ut at du har sopp kan det være du får beskjed om å forsøke stikkpiller og krem igjen, eller du får resept på en tablett. 

Andre råd           

Det finnes mange råd ved sopp i skjeden, og mange av disse har ingen beviselig effekt. Yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt. Melkesyretabletter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket virker heller ikke. P-piller og annen prevensjon gir ikke økt risiko for sopp, og hva du spiser vil ikke gjøre det bedre eller verre.

Råd ved sopp:

  • Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok.
  • Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruke ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden.
  • Vask uten såpe (gjelder også intimsåpe). Dersom du føler at du må bruke et produkt, bruk parfymefri olje (f. eks. intimolje).
  • Bruk bind, ikke tamponger.
  • Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk heller boksere eller vanlig truse av bomull, i en periode.
  • Undertøyet skal du vaske for seg selv på 60 grader, uten tøymykner eller skyllemiddel. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse