Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg tror jeg mister hår i en alder av 16. Det er vel ikke normalt? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg mister hår i en alder av 16. Det er vel ikke normalt? Veldig frustrerende. Har hatt viker sia syvende trinn, men nå er de enda større, og jeg må skjule det hele tiden. Håret mitt virker så tynt på toppen og jeg kan enkelt se hodebunnen. Jeg har lest mye om dette, og har lest at blant annet DHT spiller en rolle i dette. Jeg har også lest at DHT utløses ved ereksjon, og jeg har onanert så og si hver dag siden syvende. Jeg har en teori om at dette spiller inn. Pappa har høy panne og begynner å få tynt hår på bakhodet, men har fortsatt mye hår ellers i en alder av 41. Dette går sterkt utover selvtilliten min, jeg har både gode og dårlige dager. Hva i huleste skal jeg gjøre? Har hørt om mange behandlinger i form av Recrea Forte og DHT blokkere, men jeg er jo bare 16!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du er en gutt på 16 år som fikk viker allerede i 7 klasse, og nå opplever at håret begynner å bli tynt på toppen. Jeg forstår at du synes dette er vanskelig da hår har en viktig kosmetisk betydning.

Hver dag vokser håret på hodet cirka 0,35 mm. Samtidig mister vi alle omtrent 100 hår om dagen, og enda flere ved bruk av sjampo. Å miste hår er altså helt normalt. 

De aller fleste menn mister hår, men tidspunktet når det starter varierer. Hos 5% starter hårtapet før 20 års alder. Det begynner vanligvis ved tinningene og noe senere over issen, slik du beskriver.

Tap av hår kalles i medisinsk terminologi for alopeci. Androgen alopeci er det hårtapet man normalt ser hos svært mange menn. 75 prosent av menn og 20 prosent av kvinner i får androgen alopeci. 

Dette er altså normalt og skyldes en arvelig bestemt økt følsomhet overfor det mannlige kjønnshormonet Testosteron. Det har ingenting å si om du onanerer eller ikke.

Kroppen vil uansett bryte hormonet ned til en annen forbindelse, stoffet dihydrotestosteron (DHT) og hårsekker kan ha en arvelig følsomhet for dette. Mengden av DHT produsert av kroppen avhenger hovedsakelig av genetiske faktorer og ikke om du onanerer eller ikke eller hvor ofte du onanerer.

Fortsett å onanere! Onani er en måte å utforske og skjemme bort sin egen kropp på, og kan brukes til å utforske seksuelle følelser du har for andre. Onanering er også sunt for hjerte og kretsløpet, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Så du må altså ikke slutte å onanere!

Noen ganger skyldes hårtap sykdommer, hormonforstyrrelser, eller vitaminmangel. Derfor er det lurt å ta kontakt med fastlegen for å utelukke dette. 

Legen vil vurdere hodebunnen din og ved mistanke om underliggende sykdom vil legen foreta en grundig kroppsundersøkelse.

Vanlig hårtap hos menn som økende viker i tinningene og økende måne på bakhodet, kan legen dessverre gjøre forholdsvis lite med, men det er uansett lurt å sjekke det ut.

Når det gjelder behandling av arvelig hårtap må det vurderes av lege ut fra årsak til hårtapet.

 

Kilde: NHI.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår