Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 15 år som sliter med svette. Før jeg går på skolen tar jeg alltid på meg deodorant. Når jeg kommer på skolen tar det ikke lang tid før jeg merker at der er klamt og svett under armene. ...Vet dere hva som kan være årsaken til dette, eller hva jeg kan gjøre for å hindre å få det??

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år som sliter med svette. Før jeg går på skolen tar jeg alltid på meg deodorant. Når jeg kommer på skolen tar det ikke lang tid før jeg merker at der er klamt og svett under armene. Skjekker jeg, ser jeg at jeg har svetteringer. Dette skjer alltid og er veldig irriterende. Jeg føler at det kommer svetteringer uansett om jeg ikke er svett eller varm...Vet dere hva som kan være årsaken til dette, eller hva jeg kan gjøre for å hindre å få det??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Takk for at du skriver til oss i ung!

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten. Det er helt normalt å svette litt og det er noe de aller fleste gjør, men noen er mer plaget av svetting ut over det at man blir svett etter fysisk aktivitet.

Det er spesielt svette som bli liggende på huden en stund som gir dårlig lukt. God hygiene, med vask eller dusjing om morgenen og etter trening er en bra måte å holde ”gammel” svettelukt unna på. Å skifte genser eller T-skjorte, sokker og undertøy daglig kan være nødvendig for mange, for svettelukten setter seg jo også i klærne. Det hjelper ikke å være nydusjet hvis man tar på svett tøy fra dagen før.

Det er også fint å kunne bruke en god deodorant eller antiperspirant etter at du har dusjet. 

Ved store svetteproblemer der vanlige deodoranter /antiperspiranter ikke hjelper, kan du prøve spesialprodukter som Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF. Disse skal vaskes av etter at de har fått virke natten over. Alle disse får du kjøpt på apotek.

Jeg legger ved en artikkel til deg om svetting som det kan være nyttig for deg å lese.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse