Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge varer smerter etter skolioseoperasjon?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg ble skoliose operert for 2 snart 3 måneder siden. jeg hadde mye vondt før jeg ble operer, det var også grunnen til at jeg ble operert. De stivet av T12 til L5. jeg kom meg hjem på 4 dager. men så har det blitt veldig stopp liksom. jeg orker ikke å sitte lenge, tar mye smertestillende, jeg kan ta 2 paralginforte 4 ganger om dagen. jeg brukte paralginforte før jeg ble operert også, men ikke så mye som jeg tar nå. Jeg vil på skole, jeg vil ut. Jeg vil sitte og ikke få vondt. jeg blir så fysisk sliten så jeg blir svett og kvalm.og når jeg legger meg ned så rister beina mine. derfor jeg ble operert var pågrund av at jeg hadde så mye smerter. men tenk om det ikke stopper? hvor lang tid kan det ta før jeg blir frisk? jeg prøver å gå tur og gjøre øvelsene jeg fikk fra sykehuset. skal til fysoterapaut for første gang etter oprasjonen sent denne måneden. tenk om de synes jeg ikke er bra nok. at jeg ikke har gjort nok for å blir frisk. hvor lang tid pleier det å ta for andre å bli frisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du ble operert grunnet skoliose for omtrent 3 måneder siden. Du hadde mye smerter før du ble operert, men synes disse smertene har vedvart. Nå er du bekymret for hvor lenge smertene skal vare og om de i det hele tatt går over. 

Det er vanskelig å svare noe konkret på spørsmålet ditt. Det er ikke uvanlig at man kan ha smerter en god stund etter en operasjon. Det kan være smerter fra selve såret, fra muskulaturen som er berørt eller fra området som er behandlet. Etter store operasjoner blir man mindre bevegelig en periode, og dette kan føre til muskelsmerter fordi musklene blir brukt mindre enn før slik at de blir stive og ømme, og det føles ennå verre når man bruker dem. I tillegg forteller du at du har hatt smerter over lengre tid i forkant av operasjonen, og det betyr ofte at det kan ta noe mer tid før man blir bedre. 

De fleste smerter etter store operasjoner blir bedre med tiden. Det som skal til er forsiktig mobilisering med bevegelser og øvelser som du får instruert fra fysioterapeuten. Det er viktig å starte forsiktig og så øke belastningen etter hvert. Når det er sagt, er det dessverre ikke alltid slik at man får fjernet alle smertene etter en operasjon hvis man har hatt mye smerter i forkant. Dette har kanskje legene som opererte deg informert deg om.

Hvis smertene vedvarer i så stor grad at du må fortsette å ta så mye smertestillende som du tar, synes jeg det er greit at du får en vurdering av fysioterapeuten eller lege for å undersøke hva årsaken er til de vedvarende smertene dine. Du har kanskje vært hos fysioterapeuten nå, og om du ikke fikk noen god forklaring der, kan det være greit å ta kontakt med fastlegen. 

Håper du fikk er greit svar! Lykke til!

Hilsen legen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse