Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg lurer på om vekta mi er normal og hvor mange kalorier jeg bør ha i meg i løpet av en dag

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om vekta mi er normal og hvor mange kalorier jeg bør ha i meg i løpet av en dag. Jeg er 155 cm og veier ca 40 kg. Jeg trener som oftest 3 ganger i uka, har ikke fått mensen enda. Jeg lurte på om dere kunne skrive ca hvor mye kalorier jeg bør ha, og hva/hvor mye jeg bør spise til hvert måltid. Hilsen jente 14 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Vekten din er helt normal! Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok dette normalt for deg.

Spiser du 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og er i aktivitet flere dager i uken, vil kroppen holde seg sunn og frisk. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Energibehov avhenger av flere faktorer, slik som høyde, vekt, alder, kjønn og fysisk aktivitet. Man har behov for ca 2500 kalorier pr dag.

Som tidligere nevnt avhenger energibehovet ditt av hvor mye fysisk aktiv du er. Derfor vil energibehovet variere fra dag til dag. Den dagen man er hjemme og er i mindre aktivitet, krever mindre energi (mat) enn den dagen du trener. Dette klarer kroppen å regulere fint selv, ved hjelp av hormoner som sier ifra når trenger mer energi (altså når du er sulten). Antagelig kan du merke at sultfølelsen er større på en dag du er i stor aktivitet enn på en dag du er i mindre aktivitet. 

Under følger en dagsmeny på ca 2500 kcal fra ernæringsfysiologen på ung.no:

Frokost:
2 Brødskiver, 2/3 sammalt mel 
1 skive Hvitost, type Norvegia
1 porsjon Syltetøy
2 porsjoner Margarin, Vita Hjertego´
Paprika, rød
1 glass Lettmelk, ekstra lett, 0,7%
Eple

Mellommåltid:
1 Knekkebrød, med havre
Banan

Lunsj:
3 skiver Brød, 2/3 sammalt mel
2 porsjoner Makrellfilet, i tomat
1 skive Skinke, kokt
2 porsjoner Majones, lett
Agurk 
Tomat
1 glass Appelsinjuice
Gulrot

Mellommåltid:
Yoghurt, frukt, med müsli

Middag:
2 stk Kjøttkaker, stekt
2 stk Potet, kokt
1,5 Gulrot, kokt
1 porsjon Brokkoli, kokt
Brun saus, kjøttkakesaus

Kveldsmat:
1 stor porsjon havregrøt laget av 5 dl lettmelk og 1,5 dl havregryn
hasselnøtter
Rosiner
Syltetøy

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Jeg kan ikke gi deg råd om dette da det er individuelt fra person til person. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Husk å drikke når du trener

Drikke vann og trener (colourbox.com)

Vi har samlet noen råd til hvordan man skal drikke når man trener. Det er generelle råd og anbefalinger som alle må tilpasse etter egne behov.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse