Hopp til hovedinnholdet

Kløe og blemmer etter behandling mot skabb    

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble smittet med skabb for noen måneder siden og har tatt to kurer de to siste ukene. Jeg føler selv at skabben har forsvunnet selv om jeg fortsatt har kraftig kløe (men det er jo en bivirkning av Nix). Det eneste jeg lurer på er om det fortsatt er vanlig å få blemmer/skabbganger på feks føttene selv om skabben er borte. Kan det være gamle ganger som vises og hvorfor får man egentlig blemmene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så bra at du har fått behandling og mener du er kvitt skabben. Skabb er et hudutslett forårsaket av smitte med skabbmidd og det forsvinner nemlig ikke av seg selv. Behandling må derfor til, og som regel brukes kremen Nix - slik som du har gjort.

Det er riktig som du skriver at kløe kan være en bivirkning av behandlingen. Men skabbmidden i seg selv gjør også skade som gjør at huden reagerer, og vi får utslett og kløe. Dette kalles på fint en hypersensitivitetsreaksjon. En slik reaksjon gir da skader i huden som faktisk kan bre seg over større områder i huden enn akkurat der hvor midden er. Blemmer kan da dannes ved at vevsvæske (som finnes i hele kroppen) lekker ut fra skadet område og samler seg under det ytre hudlaget. 

Kløen etter at skabben er behandlet bort kan vare i hele 4-6 uker. Blemmene og sårene i huden bør få være i fred, slik at det gror best mulig. Det vil ta noe tid før huden ser helt normal ut igjen.

Hvis du er usikker på om behandlingen har virket eller du kan ha blitt smittet på ny, bør du oppsøke lege igjen. Legen kan også hjelpe deg med resept på kortisonkrem dersom kløen er intens og uutholdelig. Håper dette var til litt hjelp!

Du kan lese mer om skabb på Folkehelseinstituttet sine hjemmesider: fhi.no/nettpub/smittevernveilederen//skabb

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse