Hopp til hovedinnholdet

Engstelig for skader, ved å fylle bensin. 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg liker ikke å fylle bensin. Spørsmål 1: Er bensin så farlig at man kan få store helseskader av dette fiktive eksempelet: Kunde nummer 1 får en dråpe bensin på hendene når han fyller bensin. Kunde 1 går deretter inni butikken og betaler med kort i skranken, uten å vaske hendene. Kunde 2 kommer inn etterpå og betaler med kort i skranken rett etter kunde 1, og kunde 2 får dermed bensin indirekte på hendene uten å vite om det ved å taste på terminalen. Kunde 2 stikker deretter fingrene i munnen eller klør seg i øyet. Får kunde 2 nå farlige skader? Spørsmål 2: Jeg har nok aldri fått i meg en hel dråpe eller to bensin i munnen før eller i øyet, men hvis dette ved et uhell skulle skje i fremtiden, hvor farlig er det? Kan man bli blind eller dø?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1) Det du beskriver i eksempel 1, er ikke farlig. Dette er nok ganske vanlig, og vil neppe føre til helseskader på øyet eller ellers. Det må nok en del mer til for å få skade. 

2) Det er ikke farlig å få i seg en eller to dråper bensin eller drivstoff. Får du ufortynnet bensin rett på øyet, vil det kunne være irriterende, etsende og farlig. Med dette skjer svært sjeldent. At du klør deg med hender som er litt bensin på, vil kunne iriritere øynene. Men det er neppe så farlig at du blir blind eller får skader av det. Men dette avhenger selvsagt av hvor mye bensin der er. Hvis en får noe irriterende inn på øyet, er det lurt å skylle med saltvann (eller øyerensemiddel fra apotek). Og hvis man er i tvil, eller får plager fra øynene, bør en oppsøke lege. Men som regel går det helt fint når folk fyller bensin. Jeg har ikke hørt om skader oppstått fra dette. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Giftige midler

Gjødsel (www.colourbox.com)

Hva skjer hvis du får i deg stoffer kroppen din ikke tåler? Og hvilke stoffer er egentlig farlig? Giftinformasjonen gir deg svar på telefon og nett.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader