Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om hodeskade og om man må til lege. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sendte inn et spørsmål for 2 dager siden angående en mulig hodeskade...(slått hodet osv.) ble anbefalt å dra til legen men fikk egentlig ikke svar på det jeg lurte på.. Nå er det en uke siden eg slo hodet og symptomene har begynt å trekke seg tilbake og jeg lurer derfor fortsatt på om eg kan slutte å bekymre meg for om det er noe alvorlig. Jeg spør her fordi jeg ikke har muligheten til å dra til legen siden eg ikke har reiseforsikring eller helsekort..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg finner dessverre ikke det forrige spørsmålet ditt, så det kan jeg ikke si så mye om. 

Men slik jeg skjønner deg, har du slått hodet ditt, lurer på om du har fått hodeskade og om du må til legen. 

Du fikk sist råd om å dra til legen. Det var nok fordi vi på ung.no ikke kan gi sikre svar. Vi kan altså ikke si sikkert OM du har fått hodeskade, HVA symptomene dine betyr, om det er farlig osv. Vi kan heller ikke si sikkert AT du ikke trenger gå til lege. Det eneste vi kan gjøre, er å gi generelle råd og tips og gi veiledning i hvordan forholde seg,og hvordan oppsøke helsevesenet osv. Ung.no kan ikke erstatte akutt eller vanlig legehjelp! Derfor må en, hvis en er i tvil, oppsøke lege. 

Du forteller at du ikke har reiseforsikring. Jeg vet ikke hvorfor eller i hvilket land du er. Men de aller fleste land har det slik at en uansett får akutt helsehjelp. En får alltid komme til hvis det er (mistanke om) noe akutt eller farlig, som f eks ved en hodeskade. Kanskje kan du også prøve å kontakte fastlegen din hjemme (via telefon osv). Du kan også prøve å ringe en norsk legevakt og høre om du kan få snakke med en lege. Og av og til kan en få råd sykepleier på legevakttelefon, om ikke noe annet går. Nasjonal nr for legevakt i Norge er 116117. (Ellers blir det 113, ved mer akutte ting).

Så det blir dessverre  det samme svaret i dag; hvis du har kraftige plager eller symptomer, eller ved tvil, bør du oppsøke lege. Men dette er en vurdering en må gjøre selv. Det er klart at hvis du føler deg trygg på dette, og de fleste symptomene går over, vil nok de fleste velge å se det an. Det beste er imidlertid å ha heller gå til lege en gang for mye, enn for lite. 

Jeg beklager at vi ikke kan gi deg mer konkrete eller sikre svar. Vi som er helsepersonell her, må gi svar innenfor den rammen som ung.no har. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Dette kan ambassaden hjelpe deg med i utlandet

pass og euro (colourbox.com)

Norge har utenriksstasjoner i de fleste land i verden, og en av deres hovedoppgaver er å bistå nordmenn som kommer i vanskelige situasjoner i utlandet. Her gir vi deg en oversikt over noe av den hjelpen du kan forvente å få fra utenriksstasjonene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader