Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på antibiotika og har fått røde flekker på penis...

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Først vil jeg starte med å si at jeg i går var hos legen og fikk vite at jeg har en bakteriell infeksjon i kroppen, jeg må da ta 4 antibiotikatabletter hver dag i 10 dager. På lørdag som var i forrige uke da jeg begynte å bli syk la jeg merke til røde flekker på penishode samt rød hud og irritert hud. Jeg sjekker 2 dager senere for å se om det har endret seg, men da har det blitt verre. Det har nå blitt masse røde flekker der samt masse hvit gugge som jeg ikke vet hva er. Jeg prøver å dusje hver dag selvom det er veldig vanskelig pga infeksjonen. Hva er dette og bør jeg oppsøke lege? Hilsen fortvila gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det kan høres ut som om du har fått en soppinfeksjon på penis. Røde prikker eller felter på penishodet som ikke er hevelser, men som ligger flatt mot huden/slimhinnen, er som oftest en antydning til soppinfeksjon. Noen ganger kan huden på penishodet bli tørr eller den kan bli fuktig og det kan sprekke og lage sår. Man kan også få hvitt belegg, bli hoven og det kan klø kraftig. Noen får kraftige symptomer, mens andre får svært lite symptomer.

Grunnen til at det utvikler seg soppinfeksjon kan være at det blir færre bakterier som normalt er tilstede på huden og på penis. En svært vanlig årsak til slike soppinfeksjoner er overdreven vask med sterke såper eller bruk av antibiotika. Man anbefaler derfor å vaske seg en gang om dagen og at man ikke vasker med annet enn vann, eventuelt intimoljer. Sopp er ikke noe vi kaller en smittsom sykdom, men man ser at har jenta soppinfeksjon kan fast partner også bli plaget med dette. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at vi kan forklare hvorfor.

Hvis du tror dette er soppinfeksjon så kan du først og fremst prøve å vente i 4 - 5 dager for å se om det bedrer seg av seg selv, noe det gjør i mange tilfeller. Hvis dette ikke hjelper, kan du kjøpe Canesten på apoteket og smøre deg 2 ganger om dagen i en uke.

Hvis man fortsatt har symptomer etter en uke, er det muligheter for at dette er noe annet, og man bør dra til legen for å ta en sjekk. Hvis det er soppinfeksjon kan det være legen ber deg forsøke en sterke krem som heter Daktacort. Denne skal brukes 2 ganger om dagen, men ikke mer enn 5-7 dager.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse