Hopp til hovedinnholdet

Har fått kyssesyken og lurer på om hun kan fly til utlandet.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Har nettopp fått konstatert kyssesyken og skal egentlig til England. Bør jeg reise med fly og til et annet land når jeg har kyssesyken?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De fleste unge har blitt smittet med viruset som lager kyssesyken. Men de færreste blir syke av det (eller de blir litt syke, men forveksler det med en halsbetennelse e.l.). Så mange har nok hatt kyssesyken uten å vite om det. 

Og siden dette er såpass vanlig og som regel går bra, så er ikke kyssesyken i seg selv, noen grunn til å utsette en reise. De fleste andre rundt deg er alt, eller blir sannsynligvis, smittet, så det er ikke en grunn heller. Da må formen din avgjøre dette. 

Hvis du føler deg dårlig, har dårlig allmenntilstand, eller har fått beskjed om at leverprøver var avvikende, eller du har stor lever eller milt - da bør du kontakte lege og spørre om du kan reise. Det er kun hvis du har spesielle plager ved kyssesyken at du ikke bør reise.

Men kyssesyken er i de aller, aller fleste tilfeller ikke farlig. Derfor kan man egentlig behandle den som en vanlig influensa, altså at man gjør det man føler seg i form til, og ellers tar hensyn til dagsformen osv.  God bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse