Hopp til hovedinnholdet

jeg har av og til vondt i brystet, kan det være kreft?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Ok hei. Noen ganger når jeg skal sove eller når jeg slapper av så få jeg super vondt i høyre bryst liksom Sån dunking vet ikke hvordan jeg skal forklare men er liksom litt redd leste at det kan vær kreft men er det bare at det vokser liksom. Håper det ikke er kreft og hvordan kan jeg gjør at det ikke dunker får ikke sove. ( avotill i venstre bryst og men IKKe like vondt) takk for svar på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du blir redd om du har tanker om at den smertene du kjenner i brystet kan være tegn på at du har fått kreft. 

Jeg kan dessverre ikke si med sikkerhet hva dine smerter skyldes, det kan bare en lege gjøre ved å undersøke deg.

Men mange tenker automatisk kreft når de kjenner kuler eller smerter i brystene. Det er en god vane å undersøke brystene sine regelmessig, men fra puberteten til 25 års alderen forekommer brystkreft nesten aldri.

Den vanligste årsaken til kuler, ømhet og smerter i brystet blant unge jenter er at brystene vokser og utvikler seg som en del av puberteten. Det er vanlig kjertelvev som kan kjennes som klumper og som kan være ømme i deler av menstruasjonssyklusen. Dette er ikke farlig, men kan selvfølgelig være ubehagelig

Er du veldig bekymret og ikke klarer å roe deg med dette svaret, kan du ta en prat med lege på helsestasjon for ungdom og få en undersøkelse. Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. her kan du få god informasjon om kropp, utvikling og pubertet.

Ellers legger jeg ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 



Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse