Hopp til hovedinnholdet

Tips til hvordan bli helt sunn?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har dere tips til hvordan jeg skal klare å være helt sunn? Har nemlig tenkt å stoppe å spise snop, chips, kake, is, brus og alt det derre. Og kommer kroppen min til å bli bedre av det? Liksom, blir jeg mer opplagt, mindre kvalm og får mindre fett på kroppen da????

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Så fint å høre at du ønsker et sunnere kosthold. Kroppen og helsa di vil helt klart få det bedre uten mye snop, chips og brus i kostholdet. Samtidig er det ikke noe farlig å spise dette av og til, men hvis man har et kosthold der man inntar dette daglig, eller mange dager i uka, så vil det være en fordel å prøve å kutte ned på inntaket.

For å klare å bli sunnere, er det viktig å ikke gå for hardt ut. Mange går på en stor sprekk om de skal holde seg helt unna i lang tid. Å ta tilbake lørdagsgodtet er ofte en bedre strategi. Det betyr at man kan unne seg noe ekstra godt én dag i uka, for eksempel lørdag kveld. Da blir det en motivasjon til å holde seg unna resten av uka.

Hvis du sliter med kvalme og tretthet, er det godt mulig dette vil bedre seg om du kutter ned på sukkerinntaket, og heller spise sunne matvarer. Om man går ned i vekt av å spise sunnere, kommer an på hvor usunt man spiste i utgangspunktet, og hvor mye man spiser. Har man et veldig usunt kosthold med mye fett og sukker, så vil man kunne miste litt fett om man erstatter dette med grovt brød, grønnsaker og frukt.

Vi har skrevet en guide til hvordan man skal gå frem for å få til smarte endringer i kostholdet, og jeg vil råde deg til å lese denne artikkelen. Der vil du få svar på hvordan du må gå frem for å klare å gjøre endringer.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til et balansert kosthold

Jente balanserer et eplet på hodet (colourbox.com)

Du kommer ikke særlig langt med alskens dietter. Disse små justeringene vil hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse