Hopp til hovedinnholdet

Tips til å bli høyere

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har problem med høyden min, har du tips til jeg kan bli høyere? Jeg spiser veldig sunt mat, men det hjelper ikke!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du spiser sunt. Det er et godt utgangspunkt.

Først vil jeg anbefale deg å oppsøke helsesøster og måle deg. Helsesøster har din vekstkurve fra du var liten, og kan si noe om høyden din er så lav at du bør bli vurdert for medisinsk behandling. Da kan du få henvisning fra fastlegen din til en spesialist på vekstutvikling på sykehuset.

Men akkurat i den alderen du er i nå. Så er det store forskjeller i høyden på gutter som er omtrent like gamle. Hvor langt har du kommet i pubertetsutviklingen? Hvis du er lite utviklet, har du nok mye igjen å vokse frem til du er ferdig utvokst i høyden.

Din slutthøyde er bestemt av gener fra mor og far. Det finnes noen regnestykker man kan bruke for å få en anelse om hvor høy man kommer til å bli, men disse gir bare et ca svar.

Du kan gange høyden din ved 2 års alder med 2. Da får du en ca slutthøyde.

Du kan også ta din mors høyde + fars høyde, dele dette på to, og legge til 10-14 cm på gutter, og trekke fra 7 cm på jenter

Som skrevet over, gir dette bare et ca tall. Hvor høy du blir vil du først se når du slutter å vokse. Men be som nevnt gjerne helsesøster å ta stilling til å vurdere om du bør søke medisinsk utredning og behandling. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvor høy kommer jeg til å bli?

Jente blir målt hos helsesøster (colourbox.com)

Lurer du på hvor høy du kommer til å bli? Når vokser man mest? Hva er gjennomsnittshøyden for jenter og gutter i Norge?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse