Hopp til hovedinnholdet

Er jeg overvektig og hva skal jeg gjøre for å gå ned i vekt?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Er sirka 1.80cm høg og veger rundt 80kg. Lurer på om det er masse for ein som er 14 år. Og i tilfelle ka skal eg gjøre får og gå ned i vekt

Besvart 26.08.2018 12:35
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Mange unge på din alder, synes dette med kropp og vekt er vanskelig, Da det er store forskjeller på dere ut i fra hvor langt dere er kommet i puberteten og en har lett for å sammenligne seg med hverandre. 

Den vekten du oppgir er noe i overkant og det er bra at du tenker at du bør gjøre noe om det er fare for at du stadig går opp i vekt. Men vi anbefaler ikke at unge på din alder slanker seg, det kan være helseskadelig og må eventuelt være under kyndig veiledning av lege eller annet helsepersonell.

Men det er lov å tenke at en skal forsøke å endre sin livsstil på en slik måte at vekten stabiliseres og en utvikler seg i en sunn og god retning. 

Å endre livsstil er et stort prosjekt, men det er viktig at du ikke tenker på det som en slankekur i en periode, men som en endring av vaner både når det gjelder kosthold og aktivitet. Dette tar tid og det er viktig å forstå at det ikke finnes noen kjappe løsninger som er varige. Løsningene skal vare resten av livet. 

Det er selvfølgelig du som må gjøre den store livsstilsendringen, men det er forståelig og fornuftig å få støtte på veien. Da kan helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. 

Kanskje skal det ikke så store forandringer til for at du får til en endring? For enkelte handler det om kanskje om å spise mindre godteri i ukedagene, velge vann som tørstedrikke, spise litt mindre porsjoner og være i mer aktivitet. Sammen kan du og helsesøster kartlegge dine vaner og se hvor du kan gjøre en endring.

Ellers vil jeg anbefale deg å ikke gjøre dette til et stort og vanskelig tema i hverdagen. Bruk mindre tid på å tenke kropp og vekt, vær stolt over kroppen din og nyt ungdomstiden din sammen med gode venner.

Du og din familie kan også ta kontakt med kommunens Frisklivssentral. Mange kommuner tilbyr kurs og oppfølging via Frisklivssentralen. Du kan kontakte sentralen selv, eller be om henvisning via helsesøster eller lege. Her kan både du og familien din få gode råd og tips på veien.

For jeg vil også anbefale deg å snakke med dine foreldre og få de med på lag. Da det som regel er de voksne i familien som har gjør innkjøp og står for matlagingen. Kanskje trenger de også råd og tips om en sunn hverdag?

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse