Hopp til hovedinnholdet

Jeg begynner å slite med mat. Burde jeg få hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med selvmordstanker og har hadd minst 12/10 selvmordsforsøk og har tidligere vært selvskader men sluttet men har fått tilbakefall av og til, har slitt med sosial angst og depresjon og spiseforstyrrelsen og æ begynner og slitt med mat igjen bør æ skaffe hjelp? Kan æ bli innlagt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du lurer på om du burde oppsøke hjelp.

Jeg syns det høres ut som du har det strevsomt nå og at det er noe i deg som er redd for å få et alvorligere tilbakefall. Du har tidligere selvskadet og du har forholdsvis mange selvmordsforsøk bak deg.

Ja, jeg syns du burde snakke med noen om hvordan du har det. Det er ofte slik at når man er usikker på noe så er det greit å følge det opp og gi det en sjanse.

Den som du snakker med kan vurdere om du trenger en innleggelse. Det må ofte gjøres en helhetlig vurdering for å avgjøre dette.

Ofte så er spiseforstyrrelser et måte og regulere vonde og ubehagelige følelser på. Det kan også selvskading være.

Når man har det vondt inni seg så er det ikke alltid lett å finne uttrykk for det eller vite hvorfor det er slik. Det vonde vil kanskje vokse og det er ikke uvanlig at man finner ulike strategier for å håndtere denne smerten. Det å skade seg gjør at man får en umiddelbar lettelse og får det bedre en liten stund. Det er også slik at denne lettelsen går over og trangen til å skade seg kommer tilbake. Da er det fort å ende i en ond spiral som er vanskelig å komme ut av.

Mat kan også ha en slik funksjon. Ved å regulere hva man spiser så kan mange føle en lettelse som avlaster det som egentlig gjør vondt på innsiden.

Jeg syns det er fint at du har klart å slutte nesten helt med selvskading. Det at du begynner å streve med mat igjen er absolutt god grunn til å oppsøke hjelp.

Det å ha noen som du kan snakke med og som kan hjelpe deg å sortere i det som gjør det vanskelig for deg vil gi deg en større forståelse.

Du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom eller på skolen din. Der er det også lege tilstede.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til nytte for deg å lese.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser