Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg klare å slutte å spise usunn mat?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig med hva jeg spiser og jeg har lyst til å få bedre kosthold. Jeg spiser for mye usunn mat og jeg klarer ikke å holde meg på en diett. Har dere noen tips på hvordan jeg kan slutte å spise så mye usunn mat?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det er flott å høre at du har bestemt deg for å få et sunnere kosthold. Det er viktig for å ha god helse, og for å forebygge sykdom senere i livet.

Hva og hvordan vi spiser handler mye om vaner. Har du et usunt kosthold, så er det mange usunne vaner du har lagt deg til over årene i kostholdet ditt, og det er ikke så lett å endre på dette over natta. 

Heldigvis er det ikke sånn at det er noe behov hos de fleste for å gå på en diett. Man bør heller tenke livsstilsendring enn diett. Altså at man tar utgangspunkt i det kostholdet man har, og gradvis gjør små endringer som gir en sunnere livsstil. Og da er tanken at man endrer på kostholdet slik at det blir et kosthold som man kan ha resten av livet. Å gå på en diett er midlertidig og krever ofte store endringer. Det er vanskelig å få til, og man ender ofte opp med å gå tilbake til de gamle vanene, som kanskje var veldig dårlige.

Vi har skrevet en guide til hvordan man skal gå frem for å få til smarte endringer i kostholdet. Jeg vil råde deg til å lese denne artikkelen for å få masse tips og råd. Da kan du lage deg en taktikk og en plan for hvordan du steg for steg skal gå frem for å få et sunnere kosthold og bedre vaner.

Jeg legger også ved noen andre artikler som kan være relevante for deg å se på.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til et balansert kosthold

Jente balanserer et eplet på hodet (colourbox.com)

Du kommer ikke særlig langt med alskens dietter. Disse små justeringene vil hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Skål med yoghurt og bær.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Her får du tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse